Пробив в сигурността на най-голямата хотелска верига в света. Според вътрешно разследване в „Мариот” – хакер е имал достъп до данните на половин милиард гости в продължение на 4 години.

По Eвропейския регламент за защита на личните данни, при нарушения в съхранението и обработка на данни големите компании са застрашени с глоби до 4% от годишния оборот или 20 милиона евро – ако не докладват за проблема до 72 часа.

Първите глоби вече са факт.

Болница в Португалия е глобена с 400 000 евро, защото не е защитила достъпа до досиетата на пациентите. Германска платформа за онлайн запознанства се раздели с 20 хиляди евро заради изтичане на мейли на потребители, а малка австрийска фирма е глобена с 4000 евро заради нерегламентирано видеонаблюдение.

Пробивът в „Мариот” е само последният от серията подобни в последните месеци. По-рано стана ясно за голям пробив в системата за онлайн резервации на „Бритиш Еъруейз”. „Фейсбук” обяви, че уязвимост в системата е изложила на опасност близо 50 милиона потребители.

За пробив съобщи и в микроблогинг платформата „Тъмблър”. Закрита беше социалната мрежа „Гугъл плюс”. По всички тези случаи може да се стигне до глоби.

Според вицепрезидента на европейския борд за опазване на личните данни санкционирането на големите интернет платформи ще струва време и пари.

„Английският регулатор е наел 200 външни експерти за „Кеймбридж Аналитика” и разследването струва повече от 2 млн. лири на английското правителство, за да се изясни проблема и да се предложат механизми за неговото отстраняване”, посочи Венцислав Караджов.

Независимо дали интернет гигантите регистрират дъщерни дружества в Европа, се предвижда глобите да се налагат върху глобалния оборот.

У нас, двойно повече са жалбите за нарушения в съхранението и обработката на лични данни след като влезе в сила общият европейски регламент. За същия период на миналата година преди влизането в сила на новия регламент жалбите са били 165, а тази вече са 440.

Сигналите са основно в здравеопазването, мобилните оператори, срещу камери за видеонаблюдение и банковия сектор.