Първият случай в Европа на новия южноафрикански вариант на коронавируса бе потвърден в Белгия, съобщи АФП.

"Имаме един потвърден случай на този вариант. Това е човек, дошъл от чужбина. Той е дал положителен тест на 22 ноември", каза днес белгийският здравен министър пред журналисти. Той обърна внимание, че въпросният човек "не е ваксиниран" срещу COVID-19.

Според вирусолога Марк ван Ранст заразеният се е върнал в Белгия на 11 ноември от туристическо посещение в Египет. Първите симптоми са се проявили при него чак в понеделник, 22 ноември.

Става въпрос за мъж на трийсетина години, твърдят фламандски медии. Първият случай на новия, потенциално силно заразен вариант на коронавируса бе обявен вчера в Южна Африка, отбелязва АФП.

Експертна група на Световната здравна организация заседава, за да реши дали новият вариант е "обезпокоителен" или "представляващ интерес".

Днес следобед Европейската комисия предложи по съвет на учени спиране на полетите от южната част на Африка. Редица европейски страни вече обявиха, че предприемат такава мярка.

Франция, Германия и Италия въведоха ограничения. Такива има и в България, Великобритания, Япония и Израел.

По-рано днес белгийските власти решиха да затегнат от утре ограниченията заради коронавируса. Решението бе взето на фона на влошаването на епидемичната обстановка в Белгия.

Вчера страната, 88 процента от чиито жители са напълно ваксинирани срещу COVID-19, съобщи за рекорден брой новозаразени за едно денонощие - 23 621, както и за 36 починали.

Новият вариант на COVID-19 е установен в ЮАР на 22 ноември - за 4 дни случаите са над 70, основно около столицата Претория и Йоханесбург. Наблюденията показват, че заразата се разпространява бързо и предимно сред по-младите. 

Вариантът на коронавируса, открит в Ботсвана и още няколко държави по света, е най-мутиралият и най-значимият до момента от началото на пандемията, смятат учените.

Засега не е ясно дали новият вариант реагира на ваксините. Със сигурност се открива с PCR тест. Първите анализи показват, че В1.1.529  има над 50 мутации.

„Учените работят, за да разберат повече за мутациите. Какво те означават за заразяването и колко болестотворен е този вариант, както и как може да повлияе диагностиката, лечението и ваксините“, съобщи Кристиян Линдмайер, говорител на СЗО.

Вариант В.1.1.529 вероятно ще получи наименование от гръцката азбука по подобие на познатите вече „Делта“ и „Алфа“.

Новият вид има толкова много мутации, че учените го описват като ужасяващ и най-притеснителния до момента.

Необичайното и значимото на този вариант на коронавируса е огромният брой мутации, които учените са открили. Общо те са около 50, като повече от 30 са само на шиповидния протеин – мястото, към което настоящите ваксини са насочени, за да предотвратят заболяване.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 мутации на върха на шиповидния протеин, като за сравнение – при изключително заразният „Делта“ вариант мутациите на върха са само две.

Информацията за новия вариант свали цените на петрола и предизвика трус на борсите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!