Франция спира незабавно да приема пътници, идващи от седем държави от региона на Южна Африка, сред който Република Южна Африка, заради "открития нов вариант на коронавируса, който е особено обезпокоителен", заяви днес канцеларията на френското правителство, цитирана от Франс прес.

Тази мярка, въведена "за минимален срок от 48 часа" касае също пътниците, пристигащи от Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини.

"Лицата, които са пътували през последните 14 дни до една от тези страни, се приканват да се свържат с властите и да си направят възможно най-скоро RT-PCR тест за коронавирус", добави канцеларията на френския премиер.

Правителството призова пътниците, които са планирали да посетят тези страни, да отменят пътуванията си.

В България също има забрана за влизане на пътници от Южна Африка. Българските граждани, идващи от ЮАР, ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането ѝ задължително ще бъдат тествани, съобщи днес здравният министър Стойчо Кацаров.

Британският здравен министър Саджид Джавид каза днес, че е много вероятно разтревожилият властите нов вариант на коронавируса, наречен за момента B.1.1.529, да се е разпространил извън Република Южна Африка и Ботсвана и в други страни, предаде Ройтерс.

Великобритания обяви по-рано, че забранява всички полети от Република Южна Африка и нейните съседи - Намибия, Лесото, Зимбабве и Ботсвана от 12 ч. по Гринуич днес.

"Следите на този вариант, наречен за момента B.1.1.529, първо са установени в Хонконг при тест на пътник от Южна Африка", съобщи пред депутати Джавид.

"Великобритания е първата страна, която идентифицира потенциалната заплаха от този нов вариант и предупреди международните си партньори. Още случаи бяха установени в Република Южна Африка и Ботсвана, и е много вероятно вариантът да се разпространи и в други страни".

Новият вариант на коронавируса, открит в Южна Африка, е причина за голяма загриженост, смята ръководителят на германския институт за контрол на заболяванията, цитиран от ДПА.

"Всъщност сме загрижени", каза Лотар Вилер, директор на Института "Роберт Кох", изтъквайки наличието на множество мутации, и по-специално наличието на т.нар. спайк протеин (пепломер протеин), който помага на вируса да се прикрепя към човешките клетки.

Вилер каза също, че са необходими още изследвания, за да се изясни дали новият вариант е по-заразен.

Той изрази надежда, че ограниченията за пътуване ще помогнат да се предотврати разпространението му в Европа, където все още няма регистрирани случаи.

Германия ще забрани влизането на своя територия на чуждестранни пътници, пристигащи от Република Южна Африка заради откриването на нов вариант на COVID-19, заяви по-рано днес германският служебен здравен министър Йенс Шпан, цитиран от Франс прес.

Мярката, която влиза в сила от тази вечер, засяга Република Южна Африка и "вероятно съседните й страни", добави министърът.

Италия също съобщи, че забранява влизането на лица, които през последните две седмици са били в Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия или Свазиленд.

Япония ще затегне граничния контрол за пътници, пристигащи от шест африкански държави от полунощ (15 ч. по Гринуич.), заради новия вариант на коронавируса.

За хората, пристигащи от Република Южна Африка, Есватини, Зимбабве, Намибия, Ботсвана и Лесото се въвежда изискване да се подлагат на 10-дневна карантина в определени от правителството места, каза пред журналисти главният секретар на правителството Хироказу Мацуно.

Израелският премиер Нафтали Бенет се срещна днес със здравни експерти, за да обсъди с тях как най-добре да се отговори на новия вариант на коронавируса, смятан за по-заразен от варианта „Делта“.

"В момента сме на прага на извънредно положение", каза Бенет и добави: "Основният ни принцип е да действаме бързо, мощно и веднага".

Израел съобщи за един случай на новия вариант, установен при пътник, върнал се от Малави. Вчера Израел обяви, че забранява на гражданите си да пътуват до региона на Южна Африка и забранява влизането в страната на чужденци от този регион.

Снощи израелското правителство заяви, че след съобщението за открития нов вариант е включило в своя здравен "червен списък" Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибия и Есватини.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!