Първата партида от хуманитарна помощ за Венецуела е доставена в колумбийския град Кукута, съобщи Държавният департамент на САЩ в "Туитър".

В съобщението се казва, че помощта е достигнала Кукута и че работата с временно изпълняващия длъжността президент Хуан Гуайдо ще продължи, за да се достави хуманитарната помощ до венецуелския народ.

Не се съобщава какво съдържа доставката. Кукута е на границата с Венецуела.

За пристигането на първите контейнери с хуманитарни товари в пограничния град Кукута съобщи в четвъртък телевизия "Виво плей".

На 23 януари венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент. САЩ го признаха за законен държавен глава още същия ден, последваха ги от редица други страни. Според Николас Мадуро случилото се е опит за държавен преврат.

Зад него застанаха страни като Русия, Китай и Турция.

По-голямата част от 28-те страни членки на ЕС официално признават Гуайдо за временен президент. Засега се ограничават само до призиви за нови избори, но без да признават Гуайдо за държавен глава. 

Въпросът за Венецуела доведе до разминаване в позициите на правителството и президента в България. Според Румен Радев страната ни трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за страната. Съветът по сигурността при МС обяви подкрепата на държавата ни за Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела.

Опозиционният депутат Карлос Папaрони пък написа в "Туитър", че режимът във Венецуела се е опитал да изнесе незаконно активи на държавната петролна компания в България. Започнала е проверка на случая в българското посолство в Бразилия, което отговаря за отношенията ни с Венецуела.