Румен Радев реши да обяви своята позиция за Венецуела през социалните мрежи ден преди заседанието на Съвета по сигурността. Това коментира в студиото на „Лице в лице” външният министър Екатерина Захариев. Тя добави, че Съветът е свикан преди президентът да обяви позицията си .

България няма геостратегически интерес във Венецуела, бяхме призовани от 5 държави да подкрепим декларацията за демократизация на страната, коментира външният ни министър. 

Тя бе категорична, че позицията е в подкрепа на венецуелския народ и призива  за успокояване на напрежението.

Между правителството и президента има разминаване в позицията за Венецуела. Според Румен Радев България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за страната. Съветът по сигурността при МС обяви подкрепата на държавата ни за Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела. 

"Ние сме търсили диалог с него, но той, чрез своите съветници на заседанието на съвета, не пожела да изслуша аргументите в подкрепа на декларацията. Ние бяхме 20-ата държава, подкрепила я, така че не сме бързали, а сме обмислили данните", заяви Захариева. 

Външният ни министър бе категорична, че президентските избори отпреди година във Венецуела не са демократични, че са липсвали наблюдатели. Тя изтъкна и че избирателната активност е била ниска.

Според нея е важно да се подкрепи желанието за демократизация на страната, да се допусне и хуманитарна помощ, както и провеждането на демократични избори за президент. Тя коментира, че трябва да се намали напрежението, за да не се стигне до военни действия, а това може да стане само с провеждане на избори, по думите й.

Захариев извади и стряскаща статистика на съседни на Венецуела страни, според която от 2014 г. досега има 4 милиона бежанци, някои и по политически причини.

„Никой не може да каже кой да управлява една държава, но не може и да го каже президент, който е избран нелегитимно. Венецуелският народ иска избори, там цари жестока нестабилност. Позицията на правителството ни е подкрепа към венецуелския народ”, коментира външният ни министър.

Тя засегна и темата с посланиците ни, като заяви, че са предложени на президента около 15 имена и поясни, че в Норвегия още нямаме дипломат и не е ясна съдбата на децата ни там.

Захариева коментира и брекзит. Според нея все повече се върви към „развод” без сделка. Тя бе категорична, че както и да се раздели Великобритания с ЕС, всичко ще се промени за българите.

Няма вече да има свободно движение, дори и процедурите да са облекчени, каза още Екатерина Захариева.