Загубата на повторните местни избори в Истанбул предизвика сътресение в управляващата партия на Ердоган. Двама от висшите функционери на Партията на справедливостта и развитието смятат да се отцепят и основат да собствена политическа сила, съобщава Ройтерс.

Според източници на информационната агенция, запознати с процесите в управляващата турска партия, вицепремиерът Али Бабаджан и предишният президент Абдулах Гюл смятат да създадат собствена организация, която да се върне към „корените на ПСР”.

Снимка: БГНЕС

През своите ранни години Партията на справедливостта и развитието смесваше по уникален начин ислямистки ценности с демократичен и либерален подход, което ѝ осигуряваше широка обществена подкрепа.

„Най-вероятно двамата политици ще основат своята нова партия през есента”, казва един от политическите съветници пред  Ройтерс.

След загубата на повторните местни избори в Истанбул вътрешните критики в управляващата партия се засилиха. Гюл изрази още преди месец своето недоволство заради решението да се повтори вота в най-големият турски град.

Това не е първият случай на вътрешнопартийно недоволство срещу Ердоган. Бившият премиер и емблематична фигура в ПСР Ахмед Давутоглу открито критикува президента и правителството за неговите икономически политики и проблемите с медийната свобода.

Ако преди Ердоган успяваше да се справи относително лесно с партийната си опозиция, то сега ситуацията е много различна, а икономическите проблеми доведоха до намаляване на подкрепата за него сред населението в Турция.

Според източниците на Ройтерс Бабаджан и Гюл усилено говорят и с други политици и депутати от ПСР, за да ги привлекат към своята кауза.