Водещата новина от света е от съседна Турция. Битката за Истанбул - град с мащабите на цяла държава, свърши. Повторният вот за кмет, който започна при висока избирателна активност, приключи преди около два часа.

По досегашните данни кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу печели с 8 на сто преднина, съобщава специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева. Бившият премиер Бинали Йълдъръм призна, че е загубил и поздрави опонента. След 25 години монопол на ПСР Истанбул ще бъде управляван от кмет социалист.

Снимка: Рада Домусчиева

В момента Имамоглу говори на живо пред своите прижърженици. Обещава, че ще сподели по прозрачен начин всичко, установено по време на кампанията. Каза, че след 31 март всичко ще бъде много хубаво и ще видите че ще бъде точно така. това не е победа а ново начало.

Снимка: Рада Домусчиева

"Утре като кмет ще третирам всички 16 милиона граждани на равно. Да ни е честито новото начало в Истанбул", заяви в първото си изявление Екрем Имамоглу.

"Всички са равни без значение дали са турци, кюрди, сирийци, арменци. Всички са граждани на Истанбул", каза градоначалникът на турския мегаполис.

Дотук се стигна, след като отмяната на резултатите от вота на 31 март, изправи отнов един срещу друг Бинали Йълдъръм от управляващата партия и Екрем Имамоглу от основната опозиционна сила. Двамата се бориха за гласовете на общо 10 милиона 560 хиляди 963-ма души. 

След няколко часа ще знаем със сигурност кой е новият кмет на Истанбул, а според резултатите публикувани от агенция АНКА, можем да кажем, че при близо 50% преброени гласове с близо 10% води кандидатът на опозицията  Екрем Имамоглу. Други агенции и източници съобщават, че 56% от гласовете са за Имамоглу срещу 44% за Йълдъръм.

Междувременно млада избирателка беше арестувана за агитация в изборния ден, защото влезе в избирателната секция с тениска на Галатасарай с  надпис „ще бъде много хубаво". Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу използва израза като предизборен слоган.

Забраната за агитация е въведена снощи с решение на адвокатската колегия.

„Това не е възможно. Да я закарат в полицията за една блуза, но това се приема за пропаганда и забраната трябва да се спазва”, сподели наблюдателят Сердар.

„Новата забрана беше разпространена снощи по социалните мрежи. И моливче даже не може да носите с партийни символи. Изобщо няма да му дадат да гласува и 50 пъти да дойде”, разказва друг мъж.

Социалните мрежи бяха затрупани със сигнали за километрични задръствания от рейсове с избиратели, които пристигат от страната. Появи се информация, че полицията е започнала да не ги допуска в града.

Няколкостотин хиляди български граждани с турски лични карти също имат влияние върху резултата.

„Много съм впечатлена, че българските изселници, които прекарват времето си в България, специално идват да гласуват на тези избори”, споделя Хюлия Алтън, наблюдател в Авджилар.

Негласувалите през март са над милион и 700 хиляди, а днес и двамата претенденти разчитаха на техните гласове. Очевидно негласувалите на първите избори са останали впечатлени от отмяната на техния резултат, което доказва и повторната победа на Имамоглу.