В навечерието на повторните избори за кмет на Истанбул инфарктно близки са предварителните резултати между двамата кандидати - на управляващата партия и на опозицията. 

Според агенция МАК например печели кандидатът на опозицията - Екрем Имамоглу с 50, 3%. Бинали Йълдъръм е с малко над 48 на сто. Агенция ОРК обаче дава преднина на управляващите - 48, 3% за Йълдъръм и 47,7 за Имамоглу. И в двата случая разликата е малка - в абсолютни числа е няколко хиляди гласа.

Икономическа криза, обвинения за злоупотреби, за откраднати пари и откраднати гласове... Кампанията обаче е направена така, че да е най - достъпна до най-широките кръгове от избиратели.

Затова в Турция политическите послания се пеят. Така са по-въздействащи.
 
На тези избори в репертоара си Ердоган заложи на стара турска любовна песен и нарече Истанбул любовна история. И не само нарече, а буквално изпя.

„Това нашето е любовна история. Малко като черно-бял филм. Като вода и огън, трън и роза Нашата любов е малко като пламък. Нашето е любовна история”, изпя Ердоган на предизборен митинг.

Ердоган пее на митинги, без да е кандидат. Кандидатът му всъщност е бившият премиер Бинали Йълдъръм. И неговата кампания е изградена на стара песен.

Снимка: EPA

Разказва, че професията му е инженер, че прави близки далечините, пробива планините, прави пътища върху моретата и обединява континентите.

„Истанбул ще пребъде и ще бъде хубав с онези, които слагат не дума върху дума, а камък върху камък” ,се казва в песента.
 
Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, който на 31 март спечели редовните избори, но след това изборът му бе касиран, не е по песните. Но заложи на танците – танцува с хората по предизборни митинги и срещи.

Снимка: EPA

Имамоглу се среща на ден със стотици хора. Кампанията му се води с един автобус, който обикаля навсякъде и с много прегръдки. Прегръща всички. Девизът му е "Всичко ще  бъде много хубаво!"
 
Предприемачът изглежда кротък и сговорчив, но атакува директно – с данни за злоупотреби и разхищения за 750 милиона лири в истанбулската община. И с обещание за революция за демокрация.

Ако изборите бъдат честни, ще бъдат решени от негласувалите милион и  700 хиляди избиратели на 31 март и от кюрдите, които днес подкрепят опозицията.

Музиката в изборната кампания не прикрива безкомпромисната атака на властта.  В изказванията на Ердоган може да се вярва в едно – че който управлява Истанбул, управлява Турция. Казва го самият той при избора му за кмет на мегаполиса преди 25 години.