„Трудно ми е да си представя, че Ердоган ще загуби изборите в Истанбул. А ако загуби, ще направи така, че да спечели. Поне кандидатът на опозицията, ако  спечели, да не може да заеме поста си. Включително и чрез съдебна разправа.”, заяви бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на „Тази сутрин”.

Според него Ердоган е заложил „бомба със закъснител” в ЦИК с онези 23 души, заради които бяха касирани изборите в Истанбул. Причината за насрочването на нов вот за кмет на най-големия турски град стана фактът, че членове на избирателната комисия не са били държавни служители, както предвижда закона.

„Нека не забравяме, че изборите се правят от управляващите, а не от опозицията и те много добре знаят кой е в ЦИК”, отбеляза Димов.

Според него действията на Ердоган са консолидирали опозицията, а загубата на местния вот в Истанбул е била и се възприема като „пророческа”, предвид, че именно там започва кариерата на настоящият турски президент като градоначалник.

„Това сложи край на 25-годишното управление на неговата партия в Истанбул”, припомни Димов.

Бившият ни консул в Одрин отбеляза, че в момента Турция се намира в незавидно положение и САЩ готвят мерки, включително и санкции, заради оръжейната сделка на Ердоган с Русия.