Исторически телевизионен дебат между кандидатите за кмет на Истанбул. В неделя ще се проведе повторно гласуване, след като резултатите от местните избори в края на март бяха обявени за невалидни.

В дебат, невиждан в Турция от близо 20 години, един срещу друг се изправиха кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм и Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия.

„Странни неща се случиха с преброяването. Гласовете бяха откраднати на тези избори”, заяви Бинали Йълдъръм, кандидат за кмет на Истанбул.

„Никой не би повярвал на това. От кого?”, възрази Екрем Имамоглу, кандидат за кмет на Истанбул „Вие отговорете”, каза Бинали Йълдъръм. „Позволете ми да говоря, господин Йълдъръм. Това е голяма клевета!”, отговори Екрем Имамоглу.

Имамоглу спечели изборите с лека преднина. След седмици на възражения от управляващите, резултатите бяха анулирани заради сигнали за нередности. Повторният вот се смята за тест за турската демокрация и партията на президента Реджеп Ердоган.