Най-големият в историята, най-провокативният, най-слабо посетеният от западни лидери през последните 25 години Парад на победата в Москва приключи. Над 16 000 военни и 194 бойни единици военна техника преминаха през Червения площад в Деня на победата над нацистка Германия на 9 май. Тази година се отбелязват седем десетилетия от края на Втората световна война.

Парадът беше бойкотиран от редица западни лидери, други пък го заобиколиха дипломатично. Не присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Военнослужещи от ротата на почетния караул внесоха на площада руския флаг и Знамето на победата, на фона на песента "Свещена война", изпълнявана от военния оркестър на Московския гарнизон. През пролетта на 1945 г. победният флаг на 150-а Идрицка дивизия е издигнат над Райхстага. Оттогава той е Знаме на победата и се предава от поколение на поколение.

На централната трибуна бяха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Русия Владимир Путин, ветерани от войната, чуждестранни гости.

Снимка: Reuters

Парадът приема министърът на отбраната Сергей Шойгу. Командир на парада е командирът на сухопътните войски Олег Салюков.

Снимка: Reuters


В откриващото си слово Владимир Путин изказа благодарност на Великобритания, Франция и Съединените щати за приноса им в победата над нацистка Германия. Той обяви и минута мълчание в памет на жертвите във Великата отечествена война.

Парадът продължи с преминаването на бойната техника - общо 194 единици. Първи преминаха историческите танкове „Т-34“ и самоходните артилерийски установки „СУ-100“. На Червения площад дефилираха и новите и най-съвременни руски танкове „Армата“.

Снимка: Reuters