Най-големият в историята, най-провокативният, най-слабо посетеният от западни лидери през последните 25 години – определенията за тазгодишния Парад на победата в Москва не са едно и две.

Организиран на фона на безспорно най-ниската точка в отношенията между съвременна Русия и Европа, той ще е първото истинско завръщане към съветската традиция триумфът над хитлерофашизма да се комбинира с демонстрация на военна мощ пред западните посланици.

По времето на СССР именно на 9 май всяка година най-новите танкове, ракети и самолети правеха дебюта си пред чуждестранните военни аташета и световните медии.

Тазгодишният парад ще е с акцент върху перспективните образци бронетехника. От предварителните информации в руския печат става ясно, че „звездата” ще е новият основен боен танк Т-14 „Армата”. Според експерти, това е първата мащабна разработка в тази област от разпада на СССР насам.

Известно е, че при изпитанията машината е дала ред дефекти и поради това вниманието на наблюдателите е изцяло насочено към нейното представяне на парада.

Аварията (доста некадърно маскирана като "демонстрация на евакуационна процедура") по време на една от репетициите на 7 май е показателна за рисковете от унизителен блокаж на бойната машина пред камерите.

Когато работи както трябва, „Армата” се отличава от всички останали танкове със своя роботизиран купол. Обслужването на оръдието е автоматизирано, а управлението и стрелбата са поверени на двучленен екипаж, който е в бронирана капсула.

Снимка: EPA

Т-14 има и изключително добре развита радиолокационна станция, която му позволява да следи едновременно до 40 наземни и 25 въздушни цели.

„Армата” е платформа, върху която може да се развият различни бойни машини. Според конструкторите, напълно възможно е в близко бъдеще да се появи и напълно безпилотен модел.

Руснаците са на мнение, че Т-14 е значително по-ефективен на бойното поле от американския основен боен танк М1А1 „Ейбрамс”, който вече повече от 20 години е на въоръжение.

Заедно с „Армата” по Червения площад ще премине и „Курганец-25”, първата руска бойна машина на пехотата, която има отделни отделения за въоръжението и за превозваните войници. Новата му активна броня позволява да издържа на бронебойни танкови снаряди.

На смяна на утвърдения колесен бронетранспортньор БТР-80 пък идва новият „Бумеранг”. Той също е само един от вариантите за употреба на разработена платформа, като в близките години може да бъде представен и базиран на нея танк.

Уникално по характеристиките си е 152-милиметровото самоходно оръдие „Коалиция-СВ”. То е предназначено за поразяване на живата сила и укрепленията на противника – при това, от над 50 километра разстояние.

"Коалиция-СВ" има сателитна система за навигация, възможност за криптирано предаване на данни и, нещо рядко срещано в руска бойна машина, комфортни работни места за екипажа.

Едната от по-леките машини, които ще бъдат показани на Парада на победата, е новата версия на противотанковата система „Корнет”. Тя има оптичен прибор, системи за нощно виждане и лазерно насочване на ракетите, като може да се използва и срещу самолети или укрепления с до 1300-милиметрова броня. Втората е всъдеходът „Тайфун-У”.

Освен новите единици бойна техника, през Москва ще минат намиращите се на въоръжение Т-90, БТР-82А, ЗРК „Бук-М2”, С-400 и много други. Няма да бъдат пропуснати комплексът „Искандер”, както и гръбнакът на стратегическите ракетни войски: "Топол-М" и по-новият РС-24 "Ярс".

Всичката тази техника (около 200 единици) ще бъде придружавана от 15 000 войници.

Над Червения площад вероятно ще прелетят повече бойни самолети, отколкото България е имала в полетна годност във всеки един момент след 1989 г.

Шоуто ще бъде наблюдавано от хиляди на живо и от милиони пред телевизионните екрани.

Очевидно е желанието на Владимир Путин да покаже с парада, че Русия отново е силна. Със сигурност не е случайност, че и самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики също ще изкарат танковете си на парад. Пропагандата от двете страни на украинския фронт не зачита примирието от Минск и не стихват намеците, че предстои голям военен сблъсък.

Строяването на редиците пред камерите е просто едно от изразните средства. В московския парад ще участва и "ветеранът" Т-34, с който червеноармейците са стигнали от подстъпите на Москва до Райхстага. Сякаш цялото събитие обаче не е обърнато към историческата победа над хитлерофашизма, а по-скоро гледа към някакъв бъдещ геополитически реванш.

Разбира се, остава надеждата, че всички тези впечатляващи бойни машини ще дефилират само на паради, а не по бойните полета на някой нов конфликт.