Папа Франциск отслужи днес необичайна литургия по повод Палмова неделя. Тя беше без богомолци и беше излъчвана онлайн в интернет и по телевизията от базиликата Свети Петър във Ватикана, предадоха световните агенции.

Снимка: Reuters

На необичайната меса присъстваха освен папата, няколко прелати, монахини и по-низши духовници. Обичайно събитието привлича десетки хиляди италианци, туристи и богомолци и е на площада.

Папата благослови палмовите клонки, държани от останалите участници в церемонията, а после взе самият той една клонка.

На церемонията бяха донесени кръст, защото се смята, че е помогнал да се сложи край на епидемията от чума през 16 век в Рим, и икона на Дева Мария, за която се смята, че защитава жителите на Рим. Те бяха поставени от двете страни на олтара в базиликата.

Снимка: Reuters

„Днес пред драмата на пандемията, пред толкова рухващи сигурни неща, пред толкова неоправдани очаквания, пред чувството за изоставеност, което свива сърцата ни, Исус казва на всеки от нас: Кураж, отвори сърцето си за моята любов. И ще почувстваш божията утеха, която ще те подкрепя“, каза папата по време на месата.

Той припомни, че хората са на този свят, за да обичат Бог и другите. Това е нещото, което остава, а всичко друго отминава, допълни той.

Снимка: Reuters

Папата заяви, че драмата, през която преминава сега човечеството, кара хората да обърнат внимание на сериозните неща и да не си губят времето с неща, които имат малка стойност. Франциск призова всички да се свържат с онзи, който страда и който е сам и е в нужда.
Нека не мислим само за онова, което ни липсва, а за доброто, което можем да направим“, призова папа Франциск.

Великден за католиците е следващата неделя. С литургията за Палмова неделя обикновено се поставя началото на ритуалите за Страстната седмица, която тази година ще премине под знака на ограниченията заради пандемията от коронавируса.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!