"Поради болестно състояние с висока температура папа Франциск отмени аудиенциите днес", заяви говорителят на Ватикана Матео Бруни.

Той не даде повече подробности. Програмата на папата не беше оповестена публично, както е обичайно.

В края на март Франциск беше приет в болница в Рим, където остана няколко дни, след като имаше затруднения с дишането. Лекарите тогава установиха, че респираторната инфекция е бронхит, и го лекуваха с антибиотици, на които той реагира бързо.

Нарастващите здравословни проблеми на Франциск през последната година предизвикаха широка загриженост, включително спекулации, че той може да избере да се пенсионира, вместо да остане на работа до края на живота си - избор, направен от предшественика му Бенедикт XVI.

В интервю за американската медия “Телемундо”, излъчено в четвъртък, Франциск заяви, че здравето му е "много по-добро".

"Вече мога да ходя. Коляното ми се възстановява. Преди почти не можех да ходя, а сега вече мога. Някои дни са по-болезнени от други, като днешния", казва папата според стенограмата на интервюто.

Запитан за бронхита си, той каза, че лекарите са го хванали точно навреме. "Ако бяхме изчакали още няколко часа, щеше да е много по-сериозно. Но аз излязох от болницата след четири дни", каза той.