Създаването на семейство в Италия започва да се превръща в "титанично усилие", което само богатите могат да си позволят.

Това коментира днес днес папа Франциск на конференция в Рим за влошаващата се демографска криза, на която присъства и премиерът Джорджа Мелонил.

Според светия светец "безмилостните условия" на свободния пазар не позволяват на младите да имат деца. Вече 14 поредни години Италия регистрира спад в раждаемостта.

Миналата година броят на новородените за първи път спадна под 400 хиляди, което доведе до намаляване на населението със 179 000 души, или до общо 58,85 милиона, отбелязва Ройтерс.

Спадът в раждаемостта показва едно безнадеждно бъдеще, в което младите хора са сломени от чувство на несигурност, уязвимост и неувереност, каза папа Франциск.

"Трудното намиране на постоянна работа и задържане на вече намерена позиция, непосилно високите цени на имотите, изключително високите наеми и недостатъчните заплати са действителни проблеми", изтъкна той.

Папата предупреди, че "свободният пазар без необходимите корективни мерки създава все по-сериозни ситуации и неравенства".

Той посочи, че домашните любимци започват да заемат мястото на децата в някои семейства.

Франциск разказа как жена, присъствала на неотдавнашна негова аудиенция, го е помолила да благослови "бебето ѝ", имайки предвид своето куче, което носела в чанта.

"Изгубих търпението си и я порицах как може да ми носи куче, при положение че има толкова много гладуващи деца", разказа той.

Папата допълни, че е наясно с "почти непреодолимите ограничения", наложени върху младите жени, които трябва да избират между това да градят кариера или да станат майки. Имайки предвид това колко скъпо е да отгледаш дете, хората започват да преосмислят приоритетите си, отбеляза той.

"Не може безучастно да приемем това, че толкова много млади хора в отчаяните си опити да сбъднат своята мечта да имат семейство, са принудени да намалят очакванията си. Те се примиряват се с посредствени заместители - като печелене на пари, посвещаване на кариера, пътувания, и се превръщат в ревностни ценители на свободното си време", заяви Франциск.

Намаляването на населението е основен повод за безпокойство в третата най-голяма страна в Европейския съюз, посочва Ройтерс.

Италианският министър на икономиката съобщи тази седмица, че брутният вътрешен продукт на страната може да спадне с 18 на сто през следващите 20 години, ако настоящите тенденции в раждаемостта продължат.

В момента демографската картина в страната показва, че населението в училищна възраст се очаква да намалее с един милион през настъпващото десетилетие, каза вчера италианският министър на образованието.