Ожесточени боеве избухнаха между сирийски правителствени сили и турски войски в Северна Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Няколко души са ранени, включително оператор на държавната сирийска телевизия. Сред ранените са и сирийски генерал-майор и полковник, уточняват информационните агенции, цитирани от БТА.

Сблъсъците са станали в село Ум Шайфа близо до град Рас ал Айн, завзет миналия месец от оглавяваните от Турция сили, и са били използвани тежки картечници.

На 9 октомври Турция предприе военна операция в Североизточна Сирия срещу кюрдските Сили за защита на народа, разглеждани от Анкара като терористична организация и сирийско разклонение на нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдските бойци призоваха сирийската армия да спре турската офанзива.

Сирийският център за наблюдение на човешките права заяви, че правителствените сили са се оттеглили от няколко района, включително Ум Шайфа, и са оставили кюрдските бойци да посрещнат сами атаките, в които са участвали и турски дронове.

Днес турското министерство на отбраната заяви, че е регистрирало осем нарушения и атаки, извършени от сирийските кюрди през изминалото денонощие въпреки споразуменията за спиране на огъня, които Турция постигна с Русия и САЩ.

От министерството посочват, че бойците на сирийските кюрди са атакували с минохвъргачки, ракети и снайперистки огън, без да уточнява къде са били извършени нападенията, но не спомена нищо за боеве със сирийски правителствени войски.