Турция си запазва правото да предприеме нова операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа, ако те не се изтеглят на 30 км от сирийската граница, заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщава  „Ройтерс”.

Според турския държавен глава кюрдските милиции Сили за защита на народа не са завършили своето изтегляне на най-малко 30 км от турската граница в Североизточна Сирия, въпреки уверенията на Русия, че сирийските кюрдски въоръжени групи са напуснали зоната.

Анкара и Москва ще започнат от петък съвместни патрули в Сирия в ивица от седем километра от границата. Представители на двете държави са обсъдили днес детайлите и организацията на патрулирането.

„Преговорите между военни делегации на Турция и Русия за организацията на патрулирането в Сирия завършиха. Беше постигнато съгласие по много точки", съобщи турският външен министър.

Русия и Турция подписаха на 22 октомври меморандум за разбирателство с 10 точки, който предвижда разполагане по сирийската страна на границата с Турция, извън района на турската операция „Извор на мира", на части на руската военна полиция и сирийската гранична служба. Те трябваше да окажат съдействие за изтегляне на кюрдските отряди на 30 километра от сирийско-турската граница до 18:00 ч. на 29 октомври.

От този момент нататък се предвиждат съвместни руско-турски патрули в дълбочина до 10 километра на запад и на изток от района на турската операция, освен в град Камишли.