Операцията на Турция в Сирия може да доведе до бежански вълни в дългосрочен план. Това коментира във „Важното, казано на глас” по bTV Радио ръководителят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

Според него Ердоган ще се опита да притисне Европа да плати цената на операцията. Едва ли някой би се уплашил само от думи, готовността да бъде извършено и реално действие, включително насочване на бежански вълни към Европа, е налице, допълни Божилов.

В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че лидерът на ИДИЛ Абу ал Багдади е бил убит по време на операция на американските спец части. Той е бил цел на строго секретна операция в сирийската провинция Идлиб. Според различни източници в чуждестранни медии терористичната организация вече е избрала нов лидер- смята се, че това е Абдулла Кардаш, също известен и като Хаджи Абдула ал-Афри, когото Ал Багдади „повишил“ през август, като го назначил за ръководител на "Службата за мюсюлманските въпроси" на терористите. Убийстовото е изключително важно за елимирането на Ислямнска държава, както едно време беше Осама бин Ладен за Ал Кайда, обясни Божилов.

Той обаче подчерта, че Ислямска държава се е превърнала в глобална идеология и много терористични организации са й се врекли във вярност. Ще нанесе изключителен сериозен удар, но няма да елиминира териростичната заплаха в световен мащаб, стана ясно от думите на експерта. Според Божилов това може и да ожесточи терористични организации и да се стигне до атентати в близко бъдеще. По думите му засега няма информация за спящи клетки на терористи в България.

По повод военната операция на Турция в Сирия  ръководителят на Софийския форум за сигурност коментира, че е много добре планирана и са направени преценки на рисковете. Въпросът е, че има много променливи и тези променливи са твърде много, за да може Турция да постигне успеха, който е планирала, коментира Божилов. Според експерта операцията ще повлияе на сигурността и икономиката на съседната ни страна.

Той не изключи възможността разчистването на територия в Сирия на първо време да не доведе до бежанска вълна, но в дългосрочен план да го направи. Експертът допълни, че по тази причина трябва да бъде бъдат укрепени външните граници на Европейския съюз.