Ако европейските държави определят турската намеса в Сирия като окупация, ще отворим вратите си, за да изпратим сирийските бежанци в Европа, заяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган по време на изказване пред представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

„ЕС стегнете се! Ще го кажа още веднъж. Ако се опитате да определите тази операция като инвазия, много е просто, ние ще отворим вратите и ще пратим 3,6 милиона бежанци при вас”, каза Ердоган по време на своето изказване.

По думите на турският президент операция „Извор на мира" цели запазването на териториалната цялост на Сирия.

Ердоган направи и резюме на постигнатото от турските сили до момента и заяви, че 109 "терористи са били убити" от началото на операцията на Анкара в Североизточна Сирия.

Турската армия навлиза все по-навътре на сирийска територия. В операцията срещу кюрдските бойни части участват танкове, авиация и над 40 хиляди войници.

Офанзивата на турската армия е подкрепена и от около 20 хиляди бойци от въоръжената сирийска опозиция – предимно от туркоманската общност в Северозападна Сирия. Най-големият пробив срещу контролираните от кюрдите райони e при град Тал Абяд.

Изказването на Ердоган е в отговор на международните критики срещу турската интервенция в Сирия, след като световните сили изказаха своите опасения, че действията на Турция могат да дестабилизират допълнително региона.

Анкара оправдава нашествието със споразумение с Дамаск от 1998 година за въоръжените отряди на кюрдите. 

Русия засега се въздържа от коментари и призова Анкара и Дамаск да решат въпроса чрез диалог. Днес съветът за сигурност на ООН ще обсъди ситуацията на заседание при закрити врата, по искане на 5 европейски държави.