Украинските сили са се укрепили на източния бряг на река Днепър. Това съобщи Би Би Си, позовавайки се на Андрий Йермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

Русия призна, че украинските сили са заели позиции в едно село по протежението на реката, но твърди, че те скоро ще бъдат унищожени.

Ако зоната бъде задържана, това би означавало значителен напредък за Украйна във връщането на част от заграбените от нея територии в хода на войната.

Припомняме, че Русия се оттегли от десния бряг на реката преди година. Оттогава украинската армия се опитва да създаде и да задържи плацдарма си там.

Базирани в САЩ военни експерти посочиха по-рано, че е постигнат незначителен напредък в село Кринки, намиращо се на 2 км навътре от реката и на 30 км от град Херсон, превзет преди около година от руснаците.

Русия призна, че „малки групи“ украински военни сили са установили позиции в село на левия бряг на река Днепър. Но Владимир Салдо, назначеният от Кремъл служител, който да отговаря за района на Херсон, твърди, че населеното място е подложено на „огнен ад“ и няма шанс да пробият украинското укрепление.

На този фон стана ясно, че ЕС ще пропусне един милион снаряди за Украйна. По този повод украинският президент Володимир Зеленски каза, че боевете ескалират на изток – близо до град Авдиевка. Той обаче добави, че руските сили „губят хора и оборудване“, опитвайки се да превземат разрушения град.

Украйна започна дългоочакваната си контраофанзива през юни, опитвайки се да си върне териториите на юг и на изток, но голяма част от тях все още остават под владение на руските окупатори.