Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ и гумени патрони в метрото, докато преследваше протестиращи след сблъсъци с тях. Те започнаха по време на мирен и санкциониран от властите митинг за демокрация и политическа автономия на града.

Освен това заради нахлуването на протестиращите на международното летище са отменени всички полети, съобщи „Саут Чайна морнинг поуст”.

Автобусите пък не могат да поемат пристигащите и много хора остават блокирани в аеропорта, пишат потребители в социалните мрежи.

На един от видеозаписите се вижда как на една от спирките в метрото спецчастите стрелят с гумени патрони в демонстранти. По думи на свидетели има поне една сериозно ранена жена в лицето, като лекарите се опасяват, че тя може да си загуби очите, пише руската редакция на Би Би Си.

Съобщава се и че това е първият случай на сблъсъци в метрото.

Снимка: EPA

Демонстрациите в Хонконг започват заради законопроект, който допуска екстрадиране на заподозрени лица в континентален Китай, където протестиращите казват, че може да бъдат изтезавани и съдени в несправедливи и политизирани процеси.

След натиска от страна на протестиращите хонконгската администрация сваля за неопределено време законопроекта. Опозицията смята, че това не е достатъчно и настоява той да бъде спрян окончателно.

Снимка: EPA

Тази година протестите, които започнаха като мирни демонстрации, събраха по улиците на Хонконг милиони. След сблъсъците с полицията и щурм на парламента протестите станаха доста ожесточени.