Любителят археолог Ларс Нилсен открива голям, богато украсен златен пръстен, с червен полускъпоценен камък, докато проучва Емерлев, енория в Южна Ютландия, Дания. Пръстенът датира от V в. или VI век сл. Хр., предава датската TV2. 

Нилсен е бивш учител по история, а в момента уредник в музей. Открива пръстена със своя металодетектор.

Изследователи от Националния музей на Дания установиха, че бижуто има голямо "историческо значение" и може да е принадлежало на местно кралско семейство, свързано с Меровингите - династия на франкски крале, управлявали части от днешна Франция, Белгия и Германия между V в. и VIII век.

„Златният пръстен не само разкрива евентуално ново кралско семейство в Емерлев, но и свързва района с един от най-големите центрове на власт в Европа през желязната епоха“, каза Кирстине Помергаард, археолог и уредник в Националния музей на Дания.

„Златният пръстен вероятно е женски и може да е принадлежал на кралска дъщеря, която е била омъжена за принц в Емерлев. Златото обикновено е дипломатически подарък, а знаем, че хората са сключвали бракове като гаранция за политически съюз“, добави той.

Изводите за кралската принадлежност на пръстена са направени на база на неговата изящна изработка. Червеният камък на пръстена дава сведения за собствеността му, тъй като подобни камъни са добре познати символи на властта, пише БГНЕС.