Откриха телата на шестима от екипажа на разбилия се край Кавала самолет. Издирват се още две. Няма радиоактивни отпадъци на мястото на катастрофата, предаде специалният пратеник на bTV Гергана Венкова.

Украинският товарен самолет се разби край Кавала. 8-членният екипаж е загинал, а районът на катастрофата беше отцепен заради опасения, че заради пожара във въздуха има вредни вещества. 

Мястото, където е паднал самолетът, първоначално беше огледано с дрон, за да бъдат специалистите сигурни, че е безопасно, а в късния следобед военни със защитни облекла взеха проби, за да се устави горели ли са вредни вещества и дали няма да се наложи евакуация на района. 

Самолетът е на украински авиооператор. Излетял е от Ниш и е трябвало да кацне в столицата на Йордания - Аман. Пилотът подава сигнал за проблем с двигателя и иска разрешение за аварийно кацане, след което гръцките власти губят връзката с него. 

Министърът на отбраната на Сърбия заяви, че на борда е имало 12 тона боеприпаси.

Малко преди полунощ няколко села край Кавала се разминават на косъм от трагедията. Сашка Джолева е със семейството си в едно от тях:

„Цялото небе стана червено, оранжево. Самолетът не го видяхме, видяхме само светлината и огромен облак, вероятно пушек“, разказа Сашка Джолева.

При огненото падане товарната машина се удря в жици и електрически стълбове.

"Чудя се как не падна върху къщите ни. Имаше пламъци, бяхме уплашени. Много коли дойдоха, но не можеха да се приближат, защото непрекъснато имаше експлозии“, сподели очевидецът Аймилия Цаптанова.

Властите призоваха хората в района да затворят прозорците си, да не излизат и да носят предпазни маски, докато не се установи какво точно е изгоряло в самолета. Гърците се съобразиха с това само в първите часове на деня.

„Измерванията на въздуха в момента не са показали нищо, но въпреки това се наблюдава нестабилност на полето, с други думи силен дим и топлина, както и бяло вещество, което не разпознаваме“, заяви генерал-лейтенант Мариос Апостолидис, координатор на операциите на пожарната.

В късния следобед гръцки военни със защитни облекла и гражданска защита взеха проби от мястото. Някои от тях разказват, че в района усещат проблеми с дишането, парене по езика и устните.

„На място не са открити радиоактивни отпадъци. Изнесохме телата на шестима от екипажа. Още двама трябва да бъдат намерени“, съобщи Евгенис Пасхалидис от гръцкото правителство.

Товарният самолет Ан-12 е на украинския оператор „Меридиан“. Изпълнявал е полет от Ниш до Йордания. На борда му е имало осемчленен екипаж.

Самолетът е излетял от Ниш и е транспортирал продукция на сръбската отбранителна индустрия до крайния клиент – Министерството на отбраната на Бангладеш.

Справка по номера на разбилата се машина показва, че само през последната седмица е извършила три полета от Бургас до полско летище на 100 км от украинската граница. Такива полети е имало и през април, и май.