Украински товарен самолет с осем души на борда се разби край Кавала, Гърция. Според местни медии машината е превозвала 12 тона опасни материали.

Товарният самолет Ан-12, собственост на украинска компания, е извършвал полет от Сърбия за Йордания. Пилотът предупредил за проблем в единия двигател и поискал аварийно кацане на летището в Кавала. Малко след това обаче връзката прекъснала.

Катастрофата се случва по-малко от километър до населени места, а свидетели съобщават, че горящият самолет се удря в стълб или жици на електрическата компания, докато губи височина и тогава се случва първата експлозия.

Един час след това експлозиите не спират.

"Измерванията на въздуха в момента не са показали нищо, но въпреки това се наблюдава нестабилност на полето. С други думи - силен дим и топлина, както и бяло вещество, което не разпознаваме. Така че екип от специални въоръжени сили трябва да информира какво е и дали можем да влезем на терена", каза генерал-лейтенант Мариос Апостолидис, координатор на операциите на пожарната.

Сръбският министър на отбраната заяви, че е възможно самолетът да е превозвал боеприпаси, предназначени за Бангладеш.

Властите обявиха, че няма увеличена радиация на мястото, но не могат да приближат на повече от 50 метра, защото дори и с маски, усещат парене по езика и устните. Двама пожарникари вече са в болницата на Кавала с проблеми с дишането. На жителите се препоръчва да не излизат и да не отварят прозорците.