Товарен самолет се разби късно снощи близо до град Кавала в Северна Гърция, съобщи Ройтерс, като се позова на гръцката противопожарна служба и държавната телевизия.

Според телевизия ЕРТ самолетът е Ан-12, собственост е на украинска компания и е летял от Сърбия за Йордания. Пилотът е поискал да извърши аварийно кацане поради проблем с един от двигателите, но връзката с него била изгубена.

Гръцки медии, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че в самолета е имало 12 тона опасни материали. Все още не е ясно дали са експлозиви или оръжия. Представители на местните власти казаха, че нямат конкретна информация за вида на товара и броя на хората на борда, но според медии те са били осем. Предполага се, че са загинали.

Видеозапис показва самолета в пламъци да се снижава бързо, след което пада на земята и се вижда експлозия. Пожарната служба не може да потвърди типа на самолета. 

Местни жители казаха, че са видели огнено кълбо, а експлозии са се чували в продължение на два часа след катастрофата.

Като предпазна мярка заради силната миризма, която се носи от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, призова жителите на двете населени места, които са най-близо до мястото на катастрофата, да държат прозорците си затворени, да не излизат от дома си и да носят маски. Властите твърдят, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали.

Според Управлението за гражданска авиация пилотът успял да предупреди властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е бил даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала. Той избрал по-близкото до него летище в Кавала, за да извърши аварийно кацане. Почти веднага след това връзката прекъснала. Самолетът се разбил на около 40 км западно от летището.

Военни и експерти по взривните вещества започнаха работа тази сутрин.