Саркофаг от римската епоха е открит на мястото на 2000-годишно римско гробище, което бе намерено миналата година в северната част на ивицата Газа, съобщи Министерството на антиките, пише Ройтерс.

Предполага се, че принадлежи на високопоставена личност.

Досега на обекта, който се наблюдава от френски екип от експерти и който беше разкрит миналата година от строителни работници по финансиран от Египет жилищен проект, са открити 90 индивидуални и масови гроба.

Смята се, че саркофагът, изработен от олово, е принадлежал на високопоставена личност от епохата. Той все още не е отворен. Саркофагът е бил поставен в защитен дървен контейнер и ще бъде подложен на по-нататъшно проучване от палестински и международни експертни екипи.

Отварянето на саркофага ще изчака пристигането на международен експерт по металите. Някои глинени съдове и други вещи, намерени в гробището, сочат, че става дума за римската епоха, преди около 2000 години.

Гробището в северната част на Газа се намира на мястото на старо морско пристанище от гръцката и римската епоха.

Газа е богата на антики, тъй като е била важно място за търговия за много цивилизации - от древните египтяни и филистимците, описани в Библията, до Римската империя и кръстоносните походи. Откритите там руини включват останки от обсада на Александър Велики, както и от монголско нашествие.

Газа се управлява от палестинската ислямистка групировка Хамас, която от 2008 г. насам води войни с Израел.

Конфликтът е осакатил местната икономика и властите обикновено привличат международни групи, които да помагат за разкопките и опазването на археологическите находки.