Археолози откриха мумии, запечатани в саркофази, които не са отваряни от 4300 години. За това съобщава Би Би Си.

Смята се, че останките в единия саркофаг са на мъж с името Хекашепес. Това е една от най-старите и най-добре съхранени мумии, намирани някога в Египет. Открит е в 15-метрова шахта в гробище южно от Кайро.

Освен това, в същия гробищен парк Сакар са открити други три гробници.

Твърди се, че най-голямата от мумиите, открити в древния некропол, принадлежи на човек с името Хнумджедеф – свещеник и надзорник на благородници.

Другата гробница принадлежи на мъж с името Мери. Той бил висш служител в двореца, който е получил титлата „пазител на тайните“. Това му позволявало да извършва специални религиозни ритуали.

В третата гробница е положен древноегипетски съдия и писател на име Фетек. Именно там е открита колекция от интересни находки от ритуални предмети, включително керамика.

Археологът Захи Хавас, който е и бивш министър, каза пред журналисти, че всички открития датират от около XXV и XXII век пр.н.е.

„Това откритие е много важно, тъй като свързва кралете с хората, живеещи около тях“, каза Али Абу Дешиш, друг археолог, който също е участвал в разкопките.

Сакара бил активен гробищен парк повече от 3000 г. Ето защо е обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Той се намира в древната египетска столица Мемфис и е дом на повече от дузина пирамиди - включително Стъпаловидната пирамида.

Междувременно стана ясно, че мумия на „Златно момче“, намерена в Египет през 1916 г., има златно сърце и златен език. Откритието е направено едва сега с помощта на компютърна томография. Самата мумия е събирала прах заедно с десетки подобни открития в складовете на Египетския музей в Кайро повече от един век.

Екип от учени, ръководен от д-р Сахар Салим от университета в Кайро, установява обаче, че тази забравена от всички мумия има златно сърце и златен език. Освен това около тленните останки на детето имало увити още 49 амулета, много от които също от злато.

Ето защо учените веднага нарекоха мумията „Златно момче“. След като експертите приключат работата си по нея, тя ще бъде преместена в главната зала на музея.

През последните години в Египет се правят много археологически открития, които доведоха до съживяването на туристическата индустрия, отбелязва още Би Би Си.

Правителството се надява, че Големият египетски музей, който трябва да отвори врати тази година (след кратко забавяне) ще привлече над 30 млн. туристи годишно до 2028 г.