Aрхеолози разкриха цял жилищен град, който е на 1800 г., в сърцето на южния египетски град Луксор, съобщава „Сабах“.

Открити са редица жилищни сгради, две кули за гълъби и метални работилници. В тях пък са намерени колекция от съдове, инструменти и бронзови и медни римски монети.

Това е рядка археологическа находка в Египет, където разкопките най-често са на храмове и гробници.

Според експертите това е най-старият и най-важен град, открит на източния бряг на Луксор.

През април 2021 г. властите обявиха откриването на 3000-годишен "изгубен златен град" на западния бряг на Луксор, като археологическият екип го нарече "най-големият" древен град, откриван някога в Египет.

През последните години там бяха направени няколко големи археологически открития.

Критиците твърдят, че в бързината на разкопките се дава приоритет на находките, които привличат вниманието на медиите, пред сериозните научни изследвания.

Откритията са ключов елемент от опитите на Египет да съживи жизненоважната си туристическа индустрия след години на политически размирици, както и след пандемията от COVID-19.

Плановете на правителството, чийто венец е дълго отлаганото откриване на Големия египетски музей в подножието на пирамидите в Гиза, имат за цел до 2028 г. да започне да привлича 30 милиона туристи годишно, което е с 13 милиона повече, отколкото преди пандемията. Страната със 104 млн. жители страда от тежка икономическа криза, а туристическата индустрия на Египет осигурява 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) и около 2 милиона работни места.