Археолози направиха грандиозно откритие от времето на Древен Египет. Заровен в пясъците град на повече от 3400 години беше намерен край Луксор, недалеч от Долината на царете.

Експертите го определят като „изгубения златен град“  и смятат, че това е най-значителната находка след гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 г. Наричан „Възвишението на Атон“, градът е бил построен по времето на могъщия император Аменхотеп III от 18-та династия, управлявал около 1350 г. пр. н.е.

Снимка: Reuters

През септември 2020 г. започват разкопки в търсене на погребалния храм на Тутанкамон. След няколко седмици изпод пясъците започват да излизат кирпичени сгради. 

За новооткрития град съобщи известният египтолог д-р Захи Хауас.

„Градът е бил най-големият административен и промишлен център на египетската империя на западния бряг на Луксор. Покрай улиците има къщи, чиито стени са високи до 3 метра“, пише той във "Фейсбук". 

Истинско "възвишение"

Археолозите остават изумени от намереното. Дворци, цветна керамика, бижута, амулети, дори прибори са само част от древните артефакти. В южната част на Атон има пекарна, както и зона за готвене - с фурни и съдове, предназначени за голям брой хора.

Снимка: Reuters

Открити са работилници с инструменти и леярски форми. В едно от помещенията са намерени две необичайни погребения на крава или бик. 

Административните и жилищните райони с добра организация на пространството са разположени отделно, коментираха археолозите. В същото време територията е оградена със стена с един вход, от който пътеките се насочват към сгради.

Какво следва?

"Тази находка може да ни позволи да разгадаем една от най-великите мистерии на Древен Египет, а именно защо фараонът Аменхотеп IV (Ехнатон) заедно с кралица Нефертити са решили внезапно да се преместят в Тел ел Амарна, много северно от Луксор", допълва професорът по египтология от американския университет "Джонс Хопкинс" Бетси Брайън.

Египтолозите смятат, че Атон ще даде ценни данни за това как са живели древните египтяни в най-богатия период на империята. Тепърва предстои артефактите да бъдат изследвани. Предстои и много работа по градското гробище, където учените се интересуват от издълбаните в скалата гробници.

Заедно с тазгодишното откриване на Големия египетски музей в столицата Кайро, Възвишението на Атон ще даде нов шанс за съживяване на туризма в Египет.