Европейският космически телескоп „Евклид“ откри 7 нови планети-сираци, които се движат в Космоса, но около тях няма звезди, предаде АФП.

За разлика от Земята, тези планети не познават ден и нощ, сезони и години. Учените обаче смятат, че на някои от тях може да има някакви форми на живот.

Планетите са открити на 24 май и находката е описана в изследване, публикувано в електронната библиотека arXiv.org.

Тези планети-сираци са газови гиганти, всяка от тях с маса поне 4 пъти тази на Юпитер, и се намират в мъглявината Орион, на около 1500 светлинни години от Земята.

„Те са само върхът на айсберга“, каза за АФП испанският астроном Едуардо Мартин, водещ автор на изследването.

Той сравни откриването им с намирането на „игла в копа сено“, защото тези планети не отразяват светлина от близка звезда.

Седемте новооткрити планети обаче имат предимството да са твърде горещи. Така те излъчват радиация и благодарение на нея са открити.

„Евклид“, който бе изстрелян в Космоса миналата година, потвърди и съществуването на десетки други планети-сираци, които преди не са били наблюдавани. Според изследователите на всяка звезда се падат около 20 планети, които не принадлежат към нито една звездна система. Това означава неизчислим брой подобни планети във Вселената.