Участници в парламента на Приднестровието - международно непризната "република", отцепила се от Молдова преди десетилетия, призоваха Русия за помощ заради "икономическа блокада" и „опитите бъде превърната в гето.

Призивът идва и заради опасения, че напрежението около територията може да създаде нова точка на възпламеняване в конфликта на Москва със съседна Украйна, съобщават Ройтерс и АФП.

Според представителите на Приднестровието молдовското правителство е отприщило „икономическа война“ в региона, блокирайки вноса, който е от решаващо значение.

В приета днес резолюция те се обръщат към двете камари на парламента в Москва "за предприемане на мерки за защита на Приднестровието в условията на засилен натиск от Молдова и отчитайки факта, че на територията на Приднестровската Молдовска република живеят поне 220 000 граждани на Русия".

Молдовското правителство коментира, че няма опасност от ескалация и дистабилизиране на региона.

През 2005 година Кишинев обяви Приднестровието със закон за автономна област, но то е част от територията на Молдова.

През юли 2022 г. Виталий Игнатиев - "външният министър" на Приднестровието, заяви, че имат намерение да се борят за независимост с последващо присъединяване към Руската федерация.

По думите на Игнатиев днес населението на тази територия има "друга идентичност". Той обвинява Кишинев в "деформиране на историята и очерняне паметта за Великата отечествена война".

Приднестровието се управлява от проруски сепаратисти и се финансира от Москва, включително с изплащане на пенсии и социални помощи и изпращането на безплатен природен газ. Там е основният ТЕЦ на Молдова, а страната е силно зависима от снабдяването с ток и храни от Украйна и Русия.

Приднестровието се отделя едностранно от Молдова след разпадането на Съветския съюз. Сепаратистите водят война с прозападното правителство на Молдова през 1992 г., която завършва със стотици жертви и намесата на руската армия на страната на сепаратистите.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Молдова се страхува, че Русия може да използва Приднестровието, за да принуди да отвори нов фронт на югозапад към Одеса.

Москва е обвинена, че се стреми да дестабилизира Молдова, която получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз през юни 2022 г. Междувременно проруското ръководство на територията обвинява Киев в заговор за нападение.