Заради войната в Украйна правителството в Молдова ограничи честванията за 9 май. Забранено е носенето на символите Z, V, както и на Георгиевската лента.

В непризнатата Приднестровската молдовска република също се готвят да посрещат датата, но атмосферата е различна.

В Приднестровието Денят на победата срещу фашизма е национален празник, а 9 май - свещена дата.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради ограниченията хората на културата в самопровъзграсилата се република организират онлайн концерт.

Екип на bTV единствен успя да заснеме подготовката преди тържествата.

„Готвим се за 9 май. Това е фотоизложба на жители на село Паркани, които загинаха във Велика отечествена война. Децата идват в дома на културата, за да видят своите дядовци и прадядовци, които са воювали на фронта и са били убити“, разказва Людмила Ивановна Бахчеваш, директор на културния дом в с. Паркани.

Снимка: btvnovinite.bg

9 май ще бъде отбелязан тържествено и в Кишинев, въпреки прозападната ориентация на молдовския кабинет.

„Ние помним подвига на нашите баби и дядовци, които загинаха във войната срещу фашистка Германия. Молдова даде много жертви. Тук бяха разрушени цели квартали по време на окупацията“, казва Игор Мироник, журналист в ТВ „Молдова 1“.

„У нас не се провежда военен парад, преди COVID на площада идваха машини. Това е „Поход на безсмъртния полк“. Хората отиват на мемориала, шестват по улиците с портрети на загиналите войници и така почитат паметта на героите”, допълва Мироник.

Шествието ще мине и покрай Националния исторически музей, където се пази един от редките хеликоптери КА-26, произведени в Съветския съюз.

Хеликоптерът е построен през 1973 г., бил е част от авиацията на молдовската армия. Съветското му име е „Камов“, а натовското – „Худлум“. Използван е за въздушни химически задачи, транспорт и хуманитарни мисии.

Заради войната в Украйна някои от символите на 9 май са забранени.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление, предвид събитията в Украйна Георгиевска лентичка е забранена. Всеки си решава сам дали ще я носи. Има наказателни глоби. Всеки сам си  преценява дали да носи този символ и дали може да плати глобата“, казва Мироник.

Санкцията е между 9000 и 18 000 молдовски леи - тоест между 800 и 1800 лева.