Напрежението в Приднестровието - проруския анклав, самообявил се за независима република още през 1990 г., е обект на интерес за световните медии.

Близостта на тази малка област от Молдова до Одеса, създаде очаквания, че това е потенциално място за действия на руската армия.

Специалните пратеници на bTV в Молдова бяха единствените чуждестранни журналисти, които успяха да влязат в Приднестровието. Местните власти отказват достъп на чуждестранни медии. Агенция „Ройтерс“ също не беше допусната в самопровъзгласилата се република.

В Приднестровието се влиза изключително трудно. Има няколко пропускателни пункта, има молдовски митничари, молдовски военни, има приднестровски митничари и преднистровски военни, както те се наричат, а по средата са руски войници от мироопазващите сили. Те гарантират мира в региона на Приднестровието от 1992 г., след като през 1990 г. регионът  обявява независимост, последвана от бърза война. Този тлеещ конфликт продължава и до ден днешен, без да бъде решен.

Екипът на bTV успя да влезе в Приднестровието благодарение на бесарабските българи, които живеят в село Паркани. Изключително добронамерени и великодушни хора,  които  посрещнаха нашите журналисти като братя и сестри.

Снимка: btvnovinite.bg

Екипът на bTV отиде на пазар, където успя да си купи различни хранителни продукти на доста по-ниски цени, за разлика от Молдова. В региона се използва в приднестровска молдовска рубла. Това е официалната валута на тази непризната от международната общност държава.

Междувременно Молдова се готви да посрещне 9 май. Парламентът в Кишинев въведе забрана за носенето на георгиевски ленти в утрешния ден.

Още в днешния ден около мемориала в памет на жертвите, които са загинали по време на Втората световна война в Кишинев  има хора, които отдават почит през целия ден, а военни се подготвят за отбелязване на Деня на победата на 9 май.

Провежда се почистване на паметника и мемориала, а в понеделник се очаква все пак да има шествие, въпреки че властите в Кишинев също така казаха, че честването трябва да премине по-скромно в контекста и на напрежението в Приднестровието през последните няколко дни.

Самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република твърди, че на нейната територия се случват терористични атаки, включително и във вчерашния ден.

Докато екипът на bTV беше в Приднестровието в късните следобедни часове се появиха информации, че на границата с Украйна е имало нападения с дрон. Тази информация се появи и в световни медии като „Ройтерс“ и Би Би Си.

Хората в Приднестровието разказаха пред екипа на bTV, че са спокойни, искат мир и не очакват да бъдат нападнати от никого. Тоест не се очаква да бъде отворен и нов фронт към Одеса.