Екип на bTV ексклузивно в Приднестровието. Специалните ни пратеници Христиания Червенкова и операторът Явор Бошняков успяха да влязат на територията на самообявилата се сепаратистката република и се срещнаха с наши сънародници, живеещи там. Какво видяха и страхуват ли се местните жители от ескалация на войната, бушуваща в съседна Украйна?

По обед влизаме в Приднестровието. Преминаваме през няколко КПП-та. По пътя има руски войници, които са от миротворческите сили, разположени тук. На границата има молдовски и приднестровски митничари. Не повече от 3 километра разделят населените места в района.

В републиката не допускат чуждестранни журналисти от нито една държава. Преди дни беше отказан достъп на агенция Ройтерс. Причината е, че след експлозиите в Тираспол и Кобасна е обявена най-високата степен на тревога от терористични атаки.

Екипът ни посети село Паркани където живеят най-много българи. В центъра на селото има възпоменателни паметници за загиналите войници във Великата отечествена война, както и във войната от 1992 г.

„Намираме се до мемориална на загиналите войници, които защитаваха суверенитета на Приднестровската република. В един ден беше взривена казармата, където те живееха и те загинаха. Млади войници, които бяха постъпили в казарма, още от времето на Съветския съюз и бяха тук. Те се оказаха защитници и на приднестровските хора“, разказва Нина.

Влизаме и в читалището. В Дома на културата се готвят за изложба по повод 9 май. Запазени са униформи на войниците от Съветската армия, има портрети на загиналите по време на войната, както и част от въоръжението на войниците. Има и Георгиевска лента, която е символ на 9 май.

На площада в селото отдясно е паметникът на Васи Левски, а отляво - на Ленин. До флага на републиката се развява и знамето на Руската федерация. Имат своя валута, своя армия и свой самопровъзгласил се президент, чийто портрет е във всички обществени сгради.