Двама жители на Чукотка преплуваха морето с лодка през октомври миналата година, за да не ги мобилизират за войната в Украйна. Те стигнаха до Аляска, за да потърсят убежище в САЩ, пише Би Би Си.

В онези дни бягството им се описва от местните медии накратко: „Двама чужденци са задържани, след като са пристигнали от Русия с лодка“. Но пътуването е много по-сложно и ужасяващо. Руснаците разказват, че са решили да го направят, когато всички в селото им започнали да получават военни призовки.

През октомври не се споменава кои са мъжете, днес Би Би Си разказва повече за смелите руснаци. 52-годишният Сергей Нечаев и 45-годишният Максим Теунаут са приятели от крайбрежното село Егвекинот в Чукотка. След началото на мобилизацията решават да заминат за Америка по море.

Как руснаците стигат до Аляска?

На 5 октомври рибарска лодка акостира в инуитското селище Гамбел на остров Сейнт Лорънс. Островът, разположен в Берингово море, е част от щата Аляска, въпреки че териториално е по-близо до Чукотка, отколкото до американския континент. На целия остров живеят малко над 1200 души.

Снимка: Facebook

Тогава местните си спомнят, че двама мъже с камуфлажни якета и гумени ботуши излизат от лодката на мокрите черни камъчета. Местните успяват да  разговарят с чужденците само с помощта на Google Translate. Така те разбират, че мъжете са дошли от Русия, за да избягат „от руските военни“, и търсят политическо убежище.

Егвекинот е разположен на брега на залив в Берингово море, но не и на най-източната точка на полуострова. Затова Нечаев и Теунаут плават покрай чукотското крайбрежие в продължение на дни с изключени телефони: страхуват се, че ще бъдат забелязани от граничарите. Нощуват на брега. Когато най-накрая решават да преплуват Берингово море, бегълците попадат в буря и се налага да се върнат на руския бряг.

При втория опит за прекосяване на морето бурята започва отново, но мъжете все пак решават да продължат към Америка. Максим Теунаут е опитен рибар. Благодарение на уменията му те оцеляват, казва по-късно Нечаев в интервю.

Те толкова се страхуват от своето правителство, че рискуват живота си

Приключенията на приятелите не свършват дотук. Местните власти предупреждават бреговата охрана за пристигането им и те извеждат нелегалните руснаци от селището. От остров Сейнт Лорънс те са транспортирани със самолет до континента и прекарват следващите три месеца в миграционен затвор в Такома, Вашингтон, на западния бряг на САЩ.

Там ги хранели само с ориз и боб - оплакват се руснаците в интервю за The Economist. Но в затворническата библиотека те намират книги на руски език, предимно класически произведения от XIX век.

Сенаторът от щата Аляска Лиза Меркауски разговаря с тях в ареста. Те "толкова се страхуват от своето правителство, че рискуват живота си, за да прекосят тези открити води с 15-метрова лодка. Това говори много", каза тя пред репортери.

Меркауски разказва, че бежанците ѝ обяснили, че принадлежат към коренното население на Сибир. „Те са обяснили, че Путин се е насочил към селски общности, в които живеят национални малцинства, т.е. коренни жители“, разказа сенаторът.

Днес бегълците са в САЩ. Докато американските власти разглеждат молбата им за убежище, те получават помощ от Славянския християнски център.

Сергей и Максим остават в Такома - пристанищен град недалеч от Сиатъл.