Как да напусна Русия без виза? Този въпрос вероятно е първият, който руснаците си зададоха, след като вчера президента Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. 

Само за часове еднопосочните самолетни билети от Русия бяха разпродадени. Днес дори цените им скочиха до невиждани до този момент суми. Например билет само в едната посока от Русия до най-близките чуждестранни градове вече е над 5000 долара. 

Повечето полети от и до Русия бяха отменени, след като страните от ЕС затвориха въздушното пространство за руски самолети след началото на войната в Украйна.

Към днешна дата директни полети от Русия има до Азербайджан, Армения, Египет, Турция, Сърбия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Израел, Казахстан и други страни. По суша може да се стигне до Грузия, Беларус, Казахстан, Финландия и редица други държави. Някои категории граждани все още могат да пътуват с кола или автобус до Естония, Литва и Латвия. За да се пресече обаче руската сухопътна граница с тези държави, са необходими специални основания, например разрешение за пребиваване, съобщава руският сайт ”Тиньокофф журнал”.

От Русия може да се стигне директно до: Армения; Азербайджан; Бахрейн; Беларус; Венецуела; Грузия; Египет; Израел; Индия; Иран; Казахстан; Катар; Киргизстан; Малдивите; Монголия; ОАЕ; Сърбия; Таджикистан; Турция и Узбекистан. 

Армения

Виза не е необходима, ако останете в страната до 180 дни през годината.

От 1 май, за да влезете в Армения, не е необходимо да правите тест за коронавирус, да представяте сертификат за ваксинация или сертификат за COVID-19.

Азербайджан

Виза не е необходима, ако останете в страната до 90 дни.

Все още няма да е възможно в страната да се влезе от Русия по суша: влизането е разрешено само по въздух.

Пътуващите под 18 години не се нуждаят от сертификати. Всички останали трябва да представят удостоверение за ваксинация или удостоверение за  преболедували COVID-19. От руските лекарства е подходящ “Sputnik V”.

Бахрейн

Виза за Бахрейн може да бъде получена при пристигане. Визата за 14 дни се заплаща. Може да се издаде и електронна виза за 14 дни или месец, предварително на уебсайта evisa.gov.bh., но в този случай ще се начисли и допълнителна такса за обработка на документи.

Страната стана първата в Близкия изток, която премахна всички коронавирусни ограничения за влизане на пътници.

Беларус

Виза за Беларус не е необходима, но след 90 дни престой в страната трябва да получите разрешение за временно или постоянно пребиваване.

До там може да се стигне от Русия със самолет, влак, автобус, личен автомобил или пеша. Има директни полети от Москва. 

Беларус премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

Венецуела

Виза не е необходима, ако останете в страната до 90 дни.

Има директни полети до Венецуела. 

За да влязат в страната, пътниците трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест или сертификат за ваксинация. Видът на ваксината не е уточнен. 

На сайта на “Pegas Touristik” се посочва, че “Sputnik V” и “Sputnik Light” са подходящи. PCR тестът трябва да бъде направен до 72 часа преди заминаването. Преди пътуването е необходимо да се попълни електронен въпросник, а всеки, който е на възраст над 5 години, трябва да премине още един PCR тест при пристигане за своя сметка. 

Грузия

Виза не е необходима, ако останете в страната до 360 дни.

От 17 май пътниците могат да влизат в Грузия от Русия с кола или автобус.

Хората също влизат в Грузия от Армения с микробус или влак - железопътната комуникация между страните е възстановена.

Директните полети между Грузия и Русия бяха преустановени през 2019 г., така че ди страната може да се лети само с прекачвания. Например в Казахстан, Турция, Узбекистан, Армения. 

От 15 юни Грузия премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

Египет

Виза за влизане в Египет се издава предварително на специален портал или при пристигането на летището. Струва 25⁣ долара и е валиден за 30 дни. Тези, които пристигат в Шарм ел-Шейх, могат да получат безплатен печат на Синай. Той дава право на престой на Синайския полуостров за 15 дни. 

Директни полети до Шарм ел-Шейх от Москва се изпълняват от “iFly Airlines”.

От 17 юни Египет премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

Израел

Виза не е необходима, ако останете в страната до 90 дни.

Има директни полети от Москва до Тел Авив. 

Полетът с прекачване е малко по-евтин и може да стане през Турция. 

Преди да пътувате, трябва да попълните декларация за влизане в Израел и да платите застраховка, която покрива лечението на COVID-19. Страната приема всички пътуващи, независимо от статуса на ваксинация. Не е необходимо да правите PCR тестове преди и след полета и да преминавате през карантина.

Индия

Виза е необходима. Подава се заявление лично във визовия център или на специален портал. Таксата за електронна виза варира според сезона. Тя е за 30 дни. 

От Москва до Делхи има директни полети. Летенето с прекачване е по-евтино. 

Пътуващите на възраст над 5 години трябва да си направят PCR тест в рамките на 72 часа преди отпътуването за Индия. Ваксинираните са освободени от тестове. Сертификат за ваксинация, издаден от една от 117-те държави също може да се използва при пътуване. Въпреки че “Sputnik V” е одобрен в Индия, то ако ваксината е направена в Русия, сертификатът не важи. 

Преди пътуването е необходимо да попълните електронен въпросник. Към него се прилага резултат от PCR тест или удостоверение за ваксинация . Пътниците могат да бъдат тествани на случаен принцип за коронавирус при пристигането.

Иран

Виза може да бъде получена в иранското консулство или при пристигане - за 30 дни. Всички пътуващи трябва първо да подадат електронна заявка до Министерството на външните работи на страната на портала evisa.mfa.ir. Необходимо е визата да е получена предварително още в Русия. 

Директни полети от Москва до Техеран се извършват.

За да влезете в Иран, ще трябва да изберете между сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от PCR тест. PCR тестът трябва да е направен 72 часа преди пътуването. Деца под 12 години не се нуждаят от сертификати.

Казахстан

Виза не е необходима, ако останете в страната до 30 дни.

Границите между Русия и Казахстан са отворени. Можете да стигнете до страната със самолет, влак, кола или пеша.

Има и директни полети до Казахстан от Москва, Омск, Екатеринбург и други градове. 

С влак можете да стигнете до Атирау от Астрахан, до Алма-Ата от Саратов, Новосибирск и Казан, до Караганда от Самара и Омск.

От 8 юни Казахстан премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

Катар

Виза не е необходима, ако останете в страната до 90 дни в рамките на шест месеца.

Можете да летите директно до столицата Доха като полетът е пет часа. 

Всички пътуващи подават PCR тест в рамките на 48 часа или антигенен тест в рамките на 24 часа преди заминаването за Катар и се регистрират на специална платформа за пътуване. Още при пристигане е необходимо да инсталирате мобилно приложение, за да следите контактите с болни хора и да посещавате обществени места, като магазини, кафенета и ресторанти. 

Киргизстан

Виза не е необходима, ако останете в страната до 90 дни.

Има директни полети от Москва, Уфа, Тюмен, Омск и други градове. 

От 6 юни можете да стигнете от Русия до Киргизстан с влак. Те пътуват до Бишкек от Казан, Самара и Новосибирск. 

От 1 май Киргизстан премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

Малдивите

Виза не е необходима, ако останете в страната до 30 дни.

Има директни полети до Малдивите. 

Малдивите имат опростени правила за влизане за пътниците. За пътуването не е необходимо да си правите PCR тест, да представяте удостоверение за ваксинация или удостоверение за преболедуване от  COVID-19.

Те запазват само изискването за попълване на въпросник на портала travel.immigration.gov.mv 96 часа преди отпътуване за Малдивите. И отново - 96 часа преди да се върнете в страната си. За деца под една година въпросникът не се проверява.

Монголия

Виза не е необходима, ако останете в страната до 30 дни.

Можете да стигнете до Монголия директно с влак. От 29 април започнаха да се движат влакове между Иркутск и Улан Батор. 

Русия възобнови полетите с Монголия на 1 декември 2021 г., но все още те не са директни. 

От 14 март Монголия премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

ОАЕ

Входна виза се получава безплатно при пристигане. Децата трябва да имат собствен паспорт: непълнолетни, вписани в паспорта на родителите си, няма да бъдат допускани в страната.

Има директни полети до Дубай, Абу Даби. 

В края на февруари ОАЕ въведе облекчения за пътуващите. Вече туристите, преболедували COVID-19 през последните 30 дни, и ваксинираните не са длъжни да си правят тест преди полет.

Неваксинираните ще трябва да си направят PCR тест до 48 часа преди пътуване. Деца под 12 години не е необходимо да представят документи за коронавирус за влизане. Всички пътуващи трябва да закупят застраховка за пътуване, която да покрива лечението на COVID-19.

Сърбия

Виза не е необходима, ако останете в страната до 30 дни.

Има директни полети до там. Полетите от Москва се изпълняват всеки ден, но билетите се разпродават бързо. 

От 3 май Сърбия премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

Таджикистан

Руснаците не се нуждаят от виза, ако останат в страната до 90 дни.

Има директни полети до Таджикистан от Москва, Санкт Петербург, Новосибирск и други градове. 

Неваксинираните пътници си правят PCR тест в рамките на 72 часа преди влизане в страната. Ваксинирани - представят удостоверение за ваксинация. 

Турция

Виза не е необходима, ако останете в страната до 60 дни. След това можете да напуснете страната и да се върнете за още 30 дни.

Има директни полети до Турция. 

От 1 юни Турция премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. За пътуването не е необходимо да си правите PCR тест, да представяте удостоверение за ваксинация или удостоверение за COVID-19.

Узбекистан

Виза не е необходима, ако останете в страната до 60 дни.

Има директни полети от Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове. 

От 26 юни можете да стигнете от Русия до Узбекистан с влак. Влаковете се движат до Ташкент от Самара и Волгоград и обратно. 

От 10 юни Узбекистан премахна всички коронавирусни ограничения за пътуващите. Не е необходимо да си правите PCR тест или да представяте сертификат за ваксинация, за да пътувате.

До Финландия например може да се стигне със самолет само с прекачване. Автобуси се движат и до Финландия. 

Шри Ланка също приветства руснаците. 

Естония, Литва, Латвия и Полша от 19 септември забраниха влизането на руснаци с всякакви визи, ако целта на пътуването е туризъм, спорт, бизнес и култура. Все още е възможно да се стигне до тези страни през други държави от Шенген.