Хиляди руснаци избягаха в Монголия заради частичната военна мобилизация, която бе обявена в Русия във връзка с войната в Украйна, предаде "Ройтерс".

Това създава допълнителни затруднения за монголското правителство, което се опитва да се дистанцира от този конфликт.

Бягащите от руснаци бяха принудени да чакат в продължение на часове на опашка на контролно-пропускателен пункт на руско-монголската граница, който свързва Монголия с руската провинция Бурятия, населена с етнически монголци.

"Моята страна започна частична мобилизация и си мисля, че това се отразява негативно върху обществото. Чакахме доста дълго време от руската страна на границата - около 16 часа", казва един от бягащите.

Сурен Бат-Тур, собственик на къща за гости в монголската столица Улан Батор, разказва, че помага на приятели от Бурятия да избягат от мобилизацията.

Къщата за гости се напълнила с руснаци през последните дни.

"Исках да им помогна, много е трудно. Сега те си търсят работа в строителния бизнес или земеделието, за да имат някакво занятие, докато са тук", обяснява Бат-Тур.

Един от новопристигналите, който се представя като Алексей, казва, че е влязъл в Монголия през уикенда, като е оставил жена си и трите си деца в Русия. Той обяснява, че още много хора са постъпили като него. 

"Имаше много млади хора, много хора, които се опитват да избягат от Путин", разказва 40-годишният мъж. Той добавя, че планира да остане в Монголия, докато ситуацията в Русия се подобри.

Алексей подчертава, че е готов да направи всичко, за да не става част от войната.

Въпреки че обикновени монголци излязоха на демонстрации срещу руското нахлуване в Украйна, правителството на Монголия съхранява пълен неутралитет, тъй като тя е напълно зависима от Русия за доставките на петрол и газ.