След като в Германия беше предотвратен държавен преврат, в немското общество възникнаха дискусии. Още вчера стана ясно, че зад плана стои терористична групировка с 21 000 съмишленици, която е имала за цел да създаде държава, подобна на Германския райх от 1871 г. Планът беше осуетен, като бяха претърсени 11 провинции и близо 20 души бяха арестувани.

Кои са участниците в групировката? 

Счита се, че в тази групировка са членували около 21 000 души – от обикновени привърженици на конспиративните теории, до лекари, предприемачи, елитни бивши войници, както и бивша депутатка от „Алтернатива за Германия“, която само допреди няколко часа беше действащ съдия от Берлин. „Алтернатива за Германия“ е все още парламентарно представена в Бундестага. Ръководството на партията обаче се дистанцира от действията на бившата депутатка още вчера.

Планът на групата „Граждани на Райха“ е бил да щурмува Бундестага. За целта е бил обособен специален отряд от командоси – бивши елитни войници, които са били много добре обучени. Те е трябвало да атакуват Бундестага и да изведат с белезници депутатите. След това е трябвало да чуят кодова дума по радиото, което да им даде знак за атака на критичната елктроснабдителна мрежа. Групата е инвестирала 20 000 евро в сателитни телефони, така че да имат комуникация един с друг.

Снимка: bTV

Планът за преврат беше осуетен вчера в най-голямата антитерористична операция в историята на Федерална Република Германия. Над 3000 служители на реда, сред които и специални части претърсваха адреси в 11 от общо 16-те провинции. 19 души вече се намират в ареста.

Операцията е изключително опасна, именно заради бившите елитни войници. Те са притежавали оръжие, като са тренирали с него, за да осъществят бъдещия преврат, смятат от прокуратурата. Министърът на вътрешните работи вчера каза, че трябва да има реформи, така че враговете на конституцията да могат да бъдат премахвани по-лесно от системата.