В Германия осуетиха опит за държавен преврат. Според разследващите зад него стои терористична групировка, имаща за цел да създаде държава по подобие на Германския райх от 1871-ва година.

При мащабна акция тази сутрин специалните полицейски сили нахлуха в жилища на обвиняеми и изпълниха 25 заповеди за арест. 3000 специални части са претърсили повече от 130 обекта в няколко федерални провинции. 

21 000 са съмешлениците на терористичната група, стояща зад опита за преврат в Германия
Снимка: bTV

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са основали терористична структура, за да свалят сегашния конституционен ред в Германия. 

В групата „Граждани на райха“ членуват бивши елитни войници и бивша депутатка от „Алтернатива за Германия“ - партия, която все още е парламентарно представена в Бундестага.  Планът им е бил да щурмуват сградата на Райхстага, да причинят щети по електроснабдителната мрежа и да създадат ситуация подобна на гражданска война, след което да завземат властта. Щурмуването на Бундестага е трябвало да се случи по примера на щурма на Капитолия в Съединените щати. 

Снимка: bTV

„Тази група е създадена като нещо като съвет, който се предполага, че е вид правителствена организация, която е разделена на различни отдели, точно като кабинета на една държава“, каза Петер Франк Федерален прокурор на Германия.

Операцията е определяна като изключително опасна, защото част от групировката, която планира преврат, се е състояла от бивши войници на Бундесвера и на Националната народна армия на ГДР. Те били със специално военно обучение. Обвиняемите са разполагали и с оръжие, с което са тренирали за преврат.

„През следващите дни ще представя моя проектозакон за промяна на дисциплинарните действия, за да можем по-бързо да премахнем враговете на конституцията от работни места в публичния сектор“, заяви министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер. 

Терористите целяли да създадат държава подобна на Германския райх
Снимка: bTV

Основна фигура в групировката е 71-годишният Хайнрих Ройс, потомък на стар благороднически род от Тюрингия, който е трябвало да застане на чело на властта при успех на преврата. Той вярва, че Германия не е суверенна държава и все още е контролирана от съюзници. Ройс е опитал да осъществи контакт с Русия, но германските разследващи не откриват доказателства, че е имало отговор и продължение на комуникацията от руска страна.

Акцията, състояла се днес, е най-голямата антитерористична операция в историята на Федерална Република Германия. Задържани са и двама души на територията на Италия и Австрия. Смята се, че групата е включвала около 21 000 съмишленици.