Специални полицейски сили нахлуха рано тази сутрин в няколко жилища и арестуваха десетки души. Започнати са и масови претърсвания, съобщават германските сайтове. 3000 специални части са претърсили повече от 130 обекта в няколко федерални провинции рано тази сутрин.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.

Разработен модел на управление

Според изявление на Федералната прокуратура членовете на групата са имали вече свой разработен модел на управление. Те са били наясно, че тази цел "може да бъде постигната само чрез използване на военни средства и насилие срещу представители на държавата".

Снимка: Ройтерс

Планувано е използване на оръжия и са допускани убийства, посочва "Ди Велт".

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, да свалят федералното правителство, за да завземат властта. За момента на "превземането" вече са избрани хора за важни министерски постове. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна - "по своя обхват тя надхвърля всички измерения."

Снимка: Ройтерс

Принц дава убежище за планиранията в ловна хижа

Според разследванията бивш член на Бундестага (от 2017 г. до 2021 г.) от дясната политическа партия "Алтернатива за Германия" - Биргит Винкеман, и бивши членове на въоръжените сили също са участвали активно в организацията. 

След като напуска Бундестага Биргит Винкеман, се връща в Берлинксия окръжен съд като съдия.

Снимка: Ройтерс

Органите за сигурност са предприели действия и срещу член на старо благородническо семейство - принц Хайнрих XIII Ройс. Негови родственици управлявал области в днешна Тюрингия до Ноемврийската революция от 1918 г. Наследниците на фамилията имат замъци на различни места, сред които в Долна Австрия, близо до Лайпциг и близо до Заалфелд в Тюрингия.

Принц Хайнрих XIII притежава малка ловна хижа и според разследванията членовете на престъпната организация използвали мястото за срещи и планирания.

"Разделението на властите е илюзия, a Германия е трибутарна васална държава“, казва той в свои изказвания.

Заплахи срещу лекари в пандемията

Един от фокусите на плануваните нападения е провинция Баден-Вюртемберг. Само там са претърсени около 30 обекта. Властите предприеха действия и срещу хора, за които се твърди, че публично са злепоставяли и заплашвали лекари в хода на пандемията от COVID-19. Тези здравни специалисти извършвали ваксинации и публично се изразявали в полза на ваксините.

В един от случаите заподозрените разлепили снимки на педиатър върху различни обекти - като стени, автомобили и пощенски кутии, и към лицето на лекаря написали "следваща спринцовка", което обаче може да бъде разбрано и като "следващ изстрел". Подобни заплахи получавали и други лекари и политици.

Eлементът, който обединява, членовете на опасната организация, е убеждението, че Германия не е суверенна държава и се контролира от чужди сили. Привлечените от идеята са около 21 000 души. Формацията е под наблюдение от 2016 г.