Главната прокуратурата на Германия повдигна обвинение за терористична дейност на осем германски граждани. Те са на възраст между 21 и 31 години и ще отговарят пред съда за създаване на терористична формация. Според разследването мъжете са планирали въоръжени нападения и размирици в Берлин, които е трябвало да се случат в деня на националния празник на страната – 3 октомври преди година.

Снимка: Reuters

Позовавайки се на протоколите от разследването, германските медии „Зюддойче Цайтунг”, NDR и WDR съобщават, че атаките е трябвало да изглеждат като извършени от леви групировки, за да се стигне до по-големи размирици.  Разследването установява, че групата е започнала да се въоръжава. За това свидетелстват разменени съобщения в социалните мрежи и открит списък за купуване на огнестрелно оръжие.  Групата бе разкрита два дни преди планирания удар. Близо година задържаните са в ареста.

Кои стои зад „Революция Кемниц”

Обвинението посочва за идеолог на групировката Кристиян К. През есента на 2018 година 31 годишният електротехник  създава в социалните мрежи затворен чат под името „Революция Кемниц”.  Целта е била бунт и сваляне на правителството.  Според разследването групата е организирала симпатизанти от радикални групи, свързани с хулиганите, скинхедс и крайнодесните предимно в района на Кемниц, провинция Саксония.  Самият Кристиян К. се посочва, че е бивш член на друга подобна забранена групировка „Щурм 34”. Разследващите са установили, че групата е имала контакти и с крайнодесните партии  „Третият път”  и малката формация „За Кемниц”. Сред разменените съобщения между симпатизантите в групата имало и снимки на Хитлер.

Групировката се обявява срещу чужденците, бежанците, но и срещу политици, журналисти и представили на граждански организации.  Част от членовете й участват в демонстрациите в Кемниц през лятото на 2018 г., които ескалираха в сблъсъци с полицията. През септември групата организира доброволни отряди, които  провеждат контрол на мигранти в един от кварталите на Кемниц. Провокативната акция ескалира и се стигна до арести.  Според разследващите тази акция е била тест за планираната по-голяма атака през октомври в Берлин.  

Радикалните групи в Германия все по-активни

„Революция Кемниц” е създадена в разгара на протестите в саксонския град миналото лято. На 26 август 2018 г. на една от главните улици в Кемниц се спречкват младежи от различни националности. Един от тях - Данил Х. загива след като е прободен с нож. Задържани са двама бежанци, на които са повдигнати обвинения. Инцидентът провокира протести, на които бяга издигнати Хитлеристки поздрави. Имаше и улични преследвания на мигранти, в които участваха крайнодесни формации. Казусът провокира и контрапротести.

Снимка: Reuters

Факелно шествие на 1 май тази година в друг град в Саксония- Плауен, организирано от националистическа партия, отново постави във фокус темата за крайнодесните групи в Германия.

Преди дни председателят на Федералната служба за защита на конституцията, която следи за екстремистки и неонациски прояви и атаки, Томас Халденванг  предупреди за нова активност на радиални групи в страната. Експертите по темата обясняват, че тези групи са много добре организирани и активни в социалните мрежи. Често привържениците им разпространяват фалшиви новини, агресивни коментари и провокират насилие.  

Темата в момента е във фокуса на горещ обществен дебат във федералната република и след убийството на германски политик, който получава заплахи заради позициите си в защита на бежанците. Валтер Любке бе застрелян в началото на юни в дома му. По случая е задържан мъж, за когото разследващите проучват връзките му с крайнодесни групировки.