Решението на проблема с България е във възстановяването на доверието в Договора за приятелство и добросъседство, като единствен инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия, заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи на пресконференция в Скопие.

По неговите думи все още не може да каже какъв ще бъде резултатът от преговорите между Скопие и София.

Османи обаче подчерта, че Северна Македония ще направи всичко възможно, за да представи достойно интересите на страната и в тази рамка да намери общо решение.

"Все още водим преговори, не мога да предскажа нищо, нито да предусетя резултата. Въпросът е твърде сложен и чувствителен, а периодът е твърде кратък. Нашият подход е, че ще работим до последната минута, за да аргументираме първо своите виждания по този въпрос, за да сближим различните очаквания. Моето усещане е, че решението е да се възстанови увереността, че Договора за добросъседство е единственият инструмент и гаранция за преодоляване на всички различия", каза северномакедонският външен министър на пресконференция.

„Тъй като сме в най-активния момент на преговорите, не бих могъл да навлизам в подробности, различни от това, което сме заявили досега - че има определени опасения и различни очаквания, че там, където можем, ще дадем допълнителни аргументи защо тези опасения са неоснователни, че нашето намерение е да сме в приятелски отношения с Република България и с всяка държава членка на ЕС“, каза Османи.

Всички 27 държави членки, без изключение, трябва да се съгласят с преговорната рамка. Ако дадена страна се противопостави, не може да бъде взето решение, припомни Османи.

„През тези месеци не бяха обсъждани само дилемите, които има Република България, а всяка държава членка предложи определени промени и изложи своите възгледи. Имаше сериозен дебат между страните, които предпочитаха по-силни механизми за контрол относно рамката, и онези, които смятат, че стимулиращите мерки ще ускорят процеса на преговори. За нас беше важно да се постигне съгласие между всички държави членки“, обясни външният министър на Северна Македония.

България настоява, че подписаният през август 2017 г. от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев Договор за приятелство и добросъседство не работи повече от година по вина на македонската страна. По време на срещата на двамата министър-председатели в София на 10 ноември външният министър Екатерина Захариева предложи да се свика среща на Междуправителствената комисия, на която да бъде отчетен как се изпълнява Договора за приятелство и добросъседство. Нейното предложение е прието.