София и Скопие остават в обтегнати отношения, дори и след днешната среща на министрите на външните работи от Берлинския процес за Западните Балкани.

Разговорите се случват дни, след като кабинетът блокира преговорната рамката на Северна Македония за членство в Евросъюза, както и продължаващите твърдения на властите в Скопие, че "пазят" македонската идентичност от България.

„Вярваме силно, че преговорният процес не е чисто бюрократичен процес, а процес, който се води от фундаменталните ценности на Европейския съюз, а тези принципи са за общото бъдеще, а не за общото минало“, каза Буяр Османи, министър на външните работи на Северна Македония.

„Само в последните няколко месеца имаше над 10 хиляди меко казано негативни публикации. Аз по-скоро бих ги определила като език на омразата към България. Не бива това да продължава“, коментира външният министър на България Екатерина Захариева.

След днешната виртуална среща на външните министри утре предстои и диалог между лидерите на страните от Берлинския процес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!