Премиерът на Северна Македония Зоран Заев пристигна в София и беше посрещнат лично от българския министър - председател Бойко Борисов, за когото стана ясно, че вече не е с COVID-19.

Двамата участваха в срещата на върха по Берлинския процес за Западните Балкани, която се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Това е първата публична изява на премиера, след като стана ясно, че има два отрицателни PCR теста за коронавирус, което му позволява да се върне на работа.

Именно заради пандемията срещата се проведе онлайн. В нея взе участие и германският канцлер Ангела Меркел като инициатор на така наречения Берлински процес, чийто замисъл е да подпомага и допълва процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Разговорите обаче идват в момент на сериозни дипломатическо напрежение между София и Скопие.

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, блокирайки приемането на правната рамка за преговорите между Скопие и ЕС. До затопляне на отношенията не се стигна, а германският канцлер се обърна към двамата премиери, с думите че трябва да се разбират.

„И за доброто на региона ще кажа - трябва да се разберете един с друг, не го забравяйте“, заяви Ангела Меркел, канцлер на Германия.

Заев и Борисов коментираха, колко важни са парите, които ще бъдат отпуснати за Западните Блакани.

„Всички тези 3,3 милиарда евро плюс новите 9 милиарда евро, това дава възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това което всички сме мечтали - присъединяване във всяка една сфера - и дигитална, и пътна, и ЖП, и културна, и всичко останало“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„За мен, а вярвам и за всички вас, това е доказателство, че регионът припознава процесът за свой. И същевременно това е по-нататъшна платформа за развитие на нашите отношения“, каза Зоран Заев министър-председател на Северна Македония.

Точно в този ден пък случайно или не министърът на отбраната реши да открие паметник на Гоце Делчев в Самоков. На откриването бяха поканени и македонският, и българският премиер.

В срещата взеха участие и президента на Франция Макрон, председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен и други евролидери.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!