„Имаме първата блокада от страна на България. Днес (6 ноември) беше нарушен чл. 2 от Договора, ние досега не сме нарушавали нищо. Това е първото неприятно усещане. Трябва да бъдем разумни и да решим спора по приятелски начин“, заяви премиерът на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от БГНЕС.

Според северномакедонския премиер от страна на съседна България е изпратено не особено приятелско послание, първата стъпка е блокирана.

По неговите думи на срещата на Съвета на посланиците на страните членки на ЕС, където е трябвало да бъде изготвена рамка на преговорния процес със Северна Македония, България е нарушила Договора за добросъседство и е блокирала решението.

Съгласно чл. 2 от Договора за добросъседство, България трябва да ни подкрепя по пътя към интеграцията в ЕС. „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”, е записано в чл. 2, т. 2 от Договора, отбеляза премиерът на Северна Македония.

„Щастлив съм, че имаме подкрепата на Германия”, заяви Заев.

Според него, не трябва да се драматизира, независимо, че от българска страна посланието не е положително. Премиерът е оптимист, че по време на следващите две срещи на работните групи може да се стигне до сближаване на позициите и се надява на положителен изход от срещата с българския премиер Бойко Борисов в понеделник.

Заев припомни, че между двете страни има интензивен диалог, особено между двете министерства на външните работи, изразявайки увереност, че ще бъде намерено решение.

Македонският премиер повтори, че няма да бъде сключено ново споразумение или анекс, но това е разяснение, което може да се даде под формата на изявление, писмено или устно, с крайната цел да се придвижат нещата напред.

„Имаме договор, в който трябва да използваме всички онези важни и перспективни моменти, които съществуват в него. Това е моделът, че имаме част от историята, която е обща, а част от нея е отделна. Трябва да използваме моделът на общата история и чрез него да намерим начините на онова, което искаме да утвърдим. Ако бъдем умни, това, което подписахме през 2017 г., може да бъде чудесна възможност за намиране на решение. Историческите въпроси трябва да бъдат решавани от комисията и виждаме, че тя работи“, подчерта Заев.

Следващата среща на Смесената българо-македонска комисия е планирана за 5 декември, а за следващата година са предвидени още 5 срещи.

„Убеден съм, че българският народ мисли доброто на македонския народ. Вярвам, че българското правителство и президентът Румен Радев в края на деня ще искат да помогнат на интеграцията на Северна Македония в ЕС и това ще върви. Оставаме верни на приятелството и целия процес, защото само приятелството носи напредък, перспективи и ползи и за гражданите на СР Македония, и на България и вярвам, че в такъв дух ще продължат и разговорите. Вярвам, че и с помощта на германското председателство през декември ще успеем да проведем и първата междуправителствена конференция“, каза Заев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!