България с твърда позиция към Скопие заради нарушаване на договора за добросъседство.

Това се случва само седмица преди Европейският съвет да реши дали Северна Македония да получи зелена светлина за преговорите за присъединяване към Евросъюза.

Снощи вицепремиерът Захариева е разговаряла 5 часа в Берлин с колегите си от Северна Македония и Германия. Пробив имало, но недостатъчно, за да се съгласим Скопие да започне преговорите за членство. Причината - неспазването на договора от 2017 г. , блокирането на инфраструктурни проекти и на работата на съвместната историческа комисия.

"Ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания. Не може да приемем и ще е трудно за ЕС да имаме отворени въпроси. Така че наистина имаме все още шанс да постигнем съгласие", каза Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи.

България използва всички дипломатически канали по казуса. Днес премиерът е разговарял с канцлера Меркел, а президентът Радев с колегата си Щайнмайер:

"Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз.

Вицепремиерът Каракачанов поиска в анекс Северна Македония да се откаже от малцинствени претенции и да признае историята до 1944 година, като част от българската история. Президентът Радев призова за ново споразумение между двете държави.

„Не може да си позволим да вкарваме в ЕС нерешени проблеми и да дадем европейска легитимация на омразата към българи. Три години след подписване на договора за добросъседство да виждаме в текстове в учебници и музеи обидни и недопустими формулировки по отношение на България. Не може да ипотекираме нашата национална идентичност“, заяви президентът Румен Радев.

В отговор до bTV от канцеларията на македонското правителство обявиха, че уважават договора за добросъседство и вярват, че нерешените въпроси ще бъдат разгледани на междуправителствена конференция през декември.