България с първи официален отказ за еврочленството на Северна Македония. Министерството на външните работи уведоми Еврокомисията, че няма да подкрепи преговорната рамка.

Тази голяма външнополитическа новина е свързана с най-близката ни съседка на Балканите, но не бива да е изненада. Нашите власти официално уведомиха Еврокомисията, че няма да подкрепим Северна Македония по пътя й към членството в Европейския съюз, след като външният ни министър няколко пъти предупреди, че го направим.

Причините са, че  преговорната рамка не дава необходимите гаранции за изпълнение на поставените от страната ни условия.

Премиерът Зоран Заев изрази недоволство от позицията на България, но и надежда за намиране на решение.

„Това за мен не означава, че са загубени шансовете. Предстоят и втори и трети срещи на ниво посланици в ЕС. И вярвам, че ще намерим решение, защото предстои срещата на върха по Берлинския процес в София. На която вярвам, ако е в добро здраве моят колега Борисов, ще можем да и да се видим и да разговаряме по този въпрос. Във всеки случай, не дай Боже, все здравето не му е подобрени на колегата Борисов, тогава ще се срещнем по интернет“, заяви Заев.

В писмото официална София подчертава, че намирането на решение все още не е изключено, въпреки кратките срокове.

Прозорецът за такова решение е отворен до 17 ноември, когато ще заседава Съвета по общи въпроси.

Българските дипломати благодарят на германските си колеги за посредничеството и усилията да се намери най-добрият тон в разговорите с македонските им колеги.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!