Общо 8000 французойки са махнали опасните си гръдни импланти, произведени от компанията „Поли имплант протез”, известна още като ПИП. От средата на миналата година фирмата се оказа в центъра на световен здравен скандал, след като стана ясно, че за производството на имплантите се използва не висококачествен медицински, а промишлен силикон.

По данни на здравните власти във Франция към края на април общо 7868 жени в страната са отстранили имплантите си, 5257 от които като превантивна мярка. От Националната агенция за безопасност на лекарствата и здравните продукти информираха, че са получили сведения за общо 48 случая на рак на гърдата при жените с импланти на ПИП – в това число още три случая спрямо края на март.

Според френските здравни експерти няма категорично доказателство за увеличаване на рисковете от рак за жените с импланти на скандалната компания. Тези силиконови материали обаче имат много по-висок процент на скъсване от средното.

Предполага се, че около 30 000 французойки са си имплантирали изкуствени гърди на ПИП, чиято централа се намира в Южна Франция. Правителството препоръча на всички бивши клиентки на фирмата да отстранят имплантите си превантивно.