Ние ще одобрим присъединяването на Швеция към НАТО. Това заяви днес пред унгарските депутати Виктор Орбан.

„Подкрепяме тяхното присъединяване. НАТО е отбранителен съюз. Сключваме съюз, за да се защитаваме взаимно в случай на външна атака. Няма по-сериозно обвързване“, каза той от парламентарната трибуна.

Унгарският парламент се очаква да ратифицира днес присъединяването на Швеция към НАТО. Будапеща е последното препятствие пред скандинавската страна, известна досега със статута си на неутралитет.

Гласуването се очаква да премине безпроблемно след посещението в Будапеща на шведския премиер Улф Кристершон миналия петък, когато двете страни подписаха договор за доставка на шведски изтребители.

„Имаме дълги и добри отношения със скандинавската страна, оцветени с няколко спора. Мнозина се опитаха да се намесят отвън в уреждането на нашите спорове. Но това не помогна, а попречи. Унгария е суверенна държава и не толерира други да диктуват нашата политика, било то относно съдържанието на споразумението или времето, в което трябва да се подпише“, уточни Орбан.

Унгария е единствената от 31 страни членки на НАТО, която все още не е ратифицирала присъединяването на Швеция. Будапеща даде различни причини за забавянето. Включително, че се чувства обидена заради критиките на Швеция относно състоянието на върховенството на закона в Унгария.

„Ще продължи да има различия в мненията, защото ние – шведите и унгарците, не сме еднакви, но гледаме на различията си с разбиране“, уточни обаче унгарският премиер.

Според него „шведско-унгарското военно сътрудничество и присъединяването на Швеция към НАТО ще укрепят сигурността на Унгария“. Разширяването на Алианса е в отговор на руската агресия към Украйна, припомня АР. 

В края на речта си Виктор Орбан помоли депутатите да одобрят законодателството за присъединяването на Швеция към НАТО.

Малко след това унгарският парламент ратифицира присъединяването на скандинавската държава към Алианса. 

САЩ приветстваха гласуването на Унгария за приобщаването на Швеция към НАТО. „Със сигурност приветстваме гласуването в унгарския парламент днес и очакваме с нетърпение то да бъде финализирано“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.