„Тази сутрин отново разговарях с моя приятел и колега Виктор Обран. Информирах го, че вчера Народното събрание окончателно премахна допълнителната такса за пренос на газ. В края на седмицата решението ще бъде публикувано и в Държавен вестник“.

Това коментира в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„С унгарския премиер се обединихме около извода, че всички въпроси в двустранните ни отношения са изчистени и Унгария ще продължи да подкрепя категорично България в пътя ѝ към Шенген.  Партньорството между нашите два народа винаги е било водещ принцип в отношенията между България и Унгария. Двамата с Орбан си дадохме ясни гаранции, че и занапред ще продължим да си сътрудничим в условията на диалог по всички теми от дневния ред на ЕС“, посочва бившият премиер.

Преди дни Унгария предупреди, че ще наложи вето на България за присъединяването ѝ към Шенген, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ.

"Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) задълго и застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Премиерът Николай Денков също по-рано коментира това условие.

Вчера депутатите решиха да отпадне търговската такса от 20 лв. за мегават час върху вноса и транзита на руски природен газ.